Тернопіль Інформ

НБУ прогнозує зростання ВВП лише на 0,3%. Що очікувати найбільшим українським компаніям?На що звертають увагу великі компанії?

НБУ прогнозує зростання ВВП лише на 0,3%. Що очікувати найбільшим українським компаніям?На що звертають увагу великі компанії?
423046 ПЕРЕГЛЯДІВ

Відновлення економіки очікувалось з самого початку 2023 року, але все зупинилось черех російські обстріли енергетичної інфраструктури. Національний банк України вважає, що відсоток зростання ВВП України дорівнюватиме 0,3%. Також НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25% та триматиме її щонайменге до кінця 2024 року. Що це означає для бізнесу?

До того, як стали зрозумілі реальні масштаби ракетних обстрілів країни-терористки по українській інфраструктурі, оцінки регулятора були оптимістичнішими аніж зараз. Тоді Нацбанк прогнозував зростання на рівні 4%.

Голова НБУ Андрій Пиший сказав: «Порушення енергетичної інфраструктури вже перевищують наші жовтневі оцінки, томк ми з високою ймовірністю будемо погіргувати прогнози економічної активності».

Прогноз, що передбачав зростання в 4% базувався на гіпотезі, що масштаби війни зменшаться до середини 2023 року. Тепер Нацбанк очікує, що деескалація війни відбудеться на початку 2024 року.

У 4 кварталі 2022 року ділові очікування українського бізнесу залишались не дуже позитивними. Про це свідчить опитування Національного банку. Все ще очікується девальвація (падіння вартості національної валюти по відношенню до інших валют).

Не дивлячись на те, що торгівля та сектор послуг змогли пристосуватись до постійних відключень світла, промисловість зазнала серйозних втрат, особливо металургія. Через продовження війни Нацбанк вважає, що розблокування портів переноситься на невідомий час, а це означає, що відновити експорт швидко не вдасться.

До цього додамо, що аграріям доводиться в тяжким умовах проводити посівну та збиральну кампанії. За прогнозом НБУ, цьогорічні врожаї будуть меншими, особливо зернові — на 15%.

З іншого боку, Нацбанк очікує повернення економіки до стійкого зростання у 2024 році — до 4,1% та до 6,4% у 2025 році. Також очікується сповільнення інфляції цього року до 18,7%, у 2024 році до 10.4% та у 2025-му — до 6,7%.

Що допоможе втримувати споживчі ціни?

Тут вкрай як необхідна міжнародні кошти від країн-партнерок, а також активізація ринку внутрішніх боргових залучень. За оцінками НБУ, цьогоріч йому не доведеться друкувати більше грошей, щоб покрити дефіцит бюджету та балансування валютного ринку. А до кінця року очікується, що міжнародні резерви становитимуть близько $27 млрд.

Що думають великі компанії?

Фінансовий директор «Фармак» Дмитро Грищенко сказав: «Ми виходили з наступних показників: інфляція у 2023 році — 19%, зростання ВВП — 2%, середньорічний курс — 42,2 грн/$.

Компанія Auchan орієнтується на подібні показники. Цьогорічна інфляція складатиме 20% та курс у 43 гривні за долар, який виросте до 50 грн/$ до кінця року. Але у письмовому коментарі компанії йдеться, що вони оцінюють прогноз курсу як песимістичний.

На які макропоказники звертають увагу великі компанії?

За словами CFO групи компанії ОККО Назара Купибіда, найважливіші показники для великого бізнесу — падіння чи зростання ВВП, курсу долара та інфляція. В свою чергу паливна компанія слідкує за зростанням заробітниз плат, динаміку платіжного балансу, а також вартість грошей/кредиту.

Директор із стратегії компанії Vodafone UA Дмитро Пономаренко сказав, що до переліку основних показників також додались оцінка потенційного бюджету на відбудову країни та динаміка й прогноз міграції населення.

Але все ж таки більшіть великих компаній ставлять питання курсу вище за інфляцію. Пресслужба агропромхолдингу «Астарта» дала коментар щодо цього. «З точки зору доходів це пов‘язано зі значною часткою експорту в структурі надходжень, з точки зору витрат — курс має суттєвий вплив на закупівельні ціни», — йдеться у коментарі.

Для компаній, які орієнтуються на експорт, значення має не омше співвідношення гривня/долар. Так, наприклад, аналітики Інтерпайп слідкують за парами гривня/євро та долар/євро.

Отже, вищезгадані компанії при формуванні бізнес-плану звертають увагу на прогнози Нацбанку, уряду, іноземних комерційних банків, прогнози світових фінансових організацій, рейтингових аненств, звіти авдиторських компаній «великої четвірки», міжнарожних та українських інвестиційних компаній.

Теги: НБУ, Національний банк України, валюта,голова НБУ,бізнес

© 2020 ternopol-inform

Мої відео