Тернопіль Інформ

На Донеччині відкрили перший в Україні «Креативний простір «Відкрита поліція»

56034 ПЕРЕГЛЯДІВ

Перший поліцейський хаб, що сприятиме співпраці поліції та населення, презентували сьогодні, 9 квітня, у Маріуполі. Сучасний, обладнаний всім необхідним громадський центр із вільним доступом для громадян призначений для проведення публічних дискусій, заходів, тренінгів. Спільна робота над безпекою гарантує прийняття прозорих рішень, орієнтованих на задоволення потреб громади.
Креативний простір «Відкрита поліція» об’єднав зусилля поліцейських, громадських організацій, міжнародних партнерів місцевої влади, освітян. Його діяльність спрямована на посилення безпеки та довіри населення до поліції.
Громадяни спільно з правоохоронцями братимуть безпосередню участь у розробці та ухваленні рішень щодо створення безпечного середовища. Інновація сприятиме покращенню якості поліцейських послуг, адже громада отримає саме той сервіс, який їй потрібен.
Проєкт підтримав заступник Голови Національної поліції Олександр Фацевич.
«Лише спільні зусилля дозволять глибше відчути потреби громади, більш гнучко та ефективно реалізовувати правозахисну політику. Створення єдиного безпекового простору є одним з пріоритетів діяльності Національної поліції, найбільш масштабним проєктом якої є «Поліцейський офіцер громади». За два роки він довів свою ефективність, отримавши близько 70 % довіри місцевих жителів. А довіру ми отримуємо тільки в результаті нашої відкритості», - наголосив Олександр Фацевич.
Начальник поліції Донецької області Микола Семенишин відзначив, що наразі вже підготовлено 10 поліцейських-фасилітаторів, які працюватимуть над реалізацією безпекових проєктів.
«Поліція Донеччини відкрита до співпраці з громадою, і нас надзвичайно надихає те, що наші партнери вірять нам. У нас є спільна мета – безпека, і саме завдяки цій потужній підтримці такі креативні простори можуть надалі відкриватися і в інших містах», - зазначив Микола Семенишин.
На сьогодні вже розпочато реалізацію плану спільних заходів поліції та громади, серед яких проєкти щодо безпеки дітей, протидії незаконній вирубці лісу, безпечного туризму, запобігання домашньому насильству тощо.
Платформа оснащена новітньою технікою з доступом для всіх категорій громадян, зокрема людей з інвалідністю. Загальна вартість проєкту – 4 мільйони гривень. До обладнання хабу долучилися Програма розвитку ООН і Консультативна місія Європейського Союзу.
«Креативний простір «Відкрита поліція» – інструмент для залучення громади Маріуполя до пошуку спільних безпекових рішень. Це перший громадський центр у місті, що сприятиме діалогу між поліцією та суспільством», - зазначив голова КМЄС Антті Хартікайнен.
Спеціалістка з верховенства права та громадської безпеки ПРООН Анастасія Кравцова наголосила на тому, що ініціатором ідеї відкритості стала сама Національна поліція в Донецькій області.
«Найефективнішим мірилом поліцейської діяльності є рівень довіри, тож чим зрозуміліша поліція для людей - тим більше їй віритимуть», - сказала Анастасія Кравцова.
Заступник голови Маріупольської міської ради Аркадій Мєшков відзначив, що рівень довіри до поліції в Маріуполі є одним із найбільших в країні.
«Місце Маріуполя у рейтингу найбезпечніших міст України є результатом імплементації принципу відкритості в поліції Донеччини. Запевняю, що муніципалітет і надалі підтримуватиме всі безпекові проєкти поліції», - підкреслив Аркадій Мєшков.
Відкриття креативного простору стало можливим завдяки підтримці Маріупольської міськради, Донецького юридичного інституту МВС України.
«Підтримуючи починання поліції Донеччини, ми посилюємо нашу громаду, яка буде більш захищеною. Так, ДЮІ є профільним вишем у підготовці поліції на воді, поліцейських сектору реагування патрульної поліції», - повідомив ректор ДЮІ Сергій Вітвіцький.
Проєкт «Креативний простір «Відкрита поліція» реалізується Головним управлінням Національної поліції України спільно з Донецьким юридичним інститутом МВС України в партнерстві з ГО «Рада жінок Донеччини», ГО «Фонд розвитку Маріуполя», за фінансової підтримки Програми ООН із відновлення та розбудови миру ПРООН в Україні, Консультативної місії Європейського Союзу та Маріупольської міської ради.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

© 2020 ternopol-inform

Мої відео