Тернопіль Інформ

Нічна їзда та мокрий асфальт: поліція Донеччини нагадує про заходи безпеки на дорозі

11298 ПЕРЕГЛЯДІВ

Безпека на дорозі значною мірою залежить від самих водіїв та пішоходів, їх обережності та дотримання правил дорожнього руху. До вашої уваги – поради від поліції, які допоможуть запобігти аварії, вбережуть життя та здоров’я. Поліцейські також підготували соціальний ролик про дотримання ПДР.
Як їздити вночі. У першу чергу слід перевірити, чи працюють освітлювальні прилади на вашому авто. По-друге, необхідно забезпечити собі огляд – ретельно очистити лобове скло, а також заднє та бічні.
Попри нібито пусті дороги, вночі знижуйте швидкість, оскільки через погану видимість ви можете не встигнути зреагувати на появу перепони. Пам’ятайте «золоте» правило: чим вище швидкість, тим менше у вас можливості оцінити ситуацію на дорозі.
Завчасно перемикайтеся з дальнього світла фар на ближнє: ледь відстань до зустрічної машини складе 150-200 метрів, при наближенні до спуску або підйому. Не чекайте моменту, коли фари вашого авто засліплять водія, що їде назустріч.
Під час обгону у темну пору доби увімкніть ближнє світло фар, переконайтеся в безпеці маневру, а порівнявшись з автомобілем, який обганяєте, необхідно включити дальнє світло, щоб краще оцінити ситуацію на дорозі.
Під час дощу у водія два головних завдання: побачити інших учасників дорожнього руху та дати побачити себе. Увімкніть ближнє світло фар, аби чітко позначити себе на дорозі. Ні в якому разі не обганяйте, різко не повертайте та не гальмуйте.
Дотримуйтеся дистанції, бо на мокрій дорозі зчіпні властивості шин сильно погіршуються, а гальмівний шлях стає чи не на третину довшим. Рухайтеся на безпечній швидкості та пам`ятайте, що під калюжею може ховатися небезпечний провал асфальту.
Якщо їхати дуже важко, то ввімкніть «аварійку» та повільно котіться до найближчої заправки чи узбіччя.
Як не заснути за кермом. Якщо ви помітили у себе ознаки сонливості (часто позіхаєте, не пам’ятаєте останні кілька годин дороги, складно фокусувати увагу) слід негайно зупинити машину.
У цьому випадку припаркуйте автомобіль, вийміть ключ із замка та зачиніть двері. Поспіть не менше 15-20 хвилин або до повного відновлення , і лише потім продовжуйте рух. Так ви захистите себе та інших.
Пристібайтеся! За статистикою, в Україні пристібається кожен третій водій. Половина пасажирів – на передньому сидінні, а от на задньому – лише 12 зі 100.
Пішоходам також необхідно дотримуватися правил безпеки. У темний час доби важливу роль відіграє одяг пішоходів. Так, водій ще за 100-150 метрів побачить світловідбиваючі елементи на одягу чи рюкзаку, а ось темну куртку зможе розгледіти тільки на відстані близько 15 метрів, що може призвести до ДТП. Якщо ви змушені рухатися загальною дорогою, де немає тротуарів, потрібно мати світлий одяг або світловідбиваючі елементи на ньому.
Автомобіль не зупиняється миттєво. Тому вулицю навіть на пішохідному переході потрібно перетинати обережно. Якщо водій вас пропускає, дійдіть до машини та перевірте, чи ніхто його не обганяє. Адже інший водій може подумати, що автомобіль паркується чи зупинився з іншої потреби. Не викочуйте на проїжджу частину візочок з дитиною.
Навчайте своїх дітей правилам дорожнього руху змалечку і подавайте їм позитивний приклад.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

© 2020 ternopol-inform

Мої відео