Тернопіль Інформ

Арештоване майно у спадок

Арештоване майно у спадок
333711 ПЕРЕГЛЯДІВ

У пана Дмитра помер батько, після чого відкрилась спадщина на квартиру померлого. Але, як з’ясувалось, за життя спадкодавця на житло був накладений арешт за постановою державного виконавця, тому що померлий, був боржником за виконавчим провадженням та мав заборгованість зі сплати аліментів.

Чоловік звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. Однак, отримав відмову у вчиненні нотаріальної дії, оскільки виявилось, що згідно з інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, на квартиру накладено арешт та заборонено її відчуження.
Звернення до державної виконавчої служби (далі - ДВС) про зняття арешту з квартири, теж не дало результатів. ДВС відмовила у зв‘язку з тим, що пан Дмитро не є стороною виконавчого провадження та порекомендували звернутися до суду із заявою про зняття арешту.

За правовою допомогою чоловік звернувся до відділу «Олександрівське бюро правової допомоги» Краматорського місцевого центру. Фахівчиня, Тетяна Вечірко, ознайомившись з обставинами справи з’ясувала, що всі виконавчі провадження, відносно померлого, були завершені про що була винесена відповідна Постанова ще у 2018 році. Однак, арешт з квартири не було знято. Для вирішення питання, необхідно звернутись до суду. Узгодивши правову позицію з паном Дмитром, було підготовлено відповідний позов.

19 квітня 2021 року суд ухвалив рішення про зняття арешту з квартири, який було накладено в межах виконавчого провадження ДВС, на підставі постанови про відкриття виконавчого провадження. А вже в травні пан Дмитро вступив у спадок та зареєстрував право власності на квартиру, яку залишив йому батько.

Коментар Тетяни Вечірко:
Відносини щодо зняття арешту з майна регулюються нормами цивільного законодавства та Законом України «Про виконавче провадження» (далі- Закон). Статтею 59 встановлено, що якщо особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутись до суду з позовом про визнання права власності. Тобто, якщо під час вступу в спадщину з’ясувалось що на нерухоме майно накладено арешт необхідно виконати наступні дії:
1) Отримати витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, у якому зазначено, на підставі якого документу був накладений арешт. Отримати такий витяг ви можете онлайн (на сайті bit.ly/3iyHC0Z, за допомогою ЕЦП або Bank ID, послуга коштує 20 гривень), або звернутись до нотаріуса.
2) Звернутись до ДВС з письмовою заявою про зняття арешту з квартири у зв`язку зі смертю боржника. Якщо відповідь буде позитивна – вітаю! ДВС не пізніше ніж наступного дня винесе постанову про зняття з реєстру боржника та внесе відповідні зміни в реєстр.
3) Якщо ДВС відмовить, необхідно звертатись до суду відповідно до положень статті 59 Закону. До позовної заяви необхідно надати копії документів, що підтверджують право на спадкування (свідоцтво про народження/ свідоцтво про шлюб тощо), відповідь ДВС, Постанови про відмову у вчинені нотаріальної дії, копії витягів з реєстрів про права власності тощо.
4) Сплатити судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (у 2021 році 908,00 гривень).
Коли рішення суду набере законної сили, арешт з такого майна знімається згідно з постановою виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини.

Ця справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень: https://bit.ly/3xEICpM
Більше кейсів системи БПД тут: https://bit.ly/35YQ57A

© 2020 ternopol-inform

Мої відео