Тернопіль Інформ

Покоління Альфа зіштовхнулося з цифровими небезпеками

 Покоління Альфа зіштовхнулося з цифровими небезпеками
257005 ПЕРЕГЛЯДІВ

З початком пандемії COVID-19 та інтенсивним використанням дистанційної форми навчання, діти все більше часу почали проводити в онлайн-середовищі. Питання кібербезпеки дітей стало надважливим. Це той процес виховання, яким не варто ігнорувати ні батькам, ні педагогам. До того ж якщо ви вважаєте, що суцільна заборона користуватися інтернетом допоможе врятувати вашу дитину від онлайн-небезпек, то ви надто помиляється. Адже те, що заборонене — бажане й цікаве. Тож краще навчитися протидіяти шкідливому контенту.

"Повністю забороняти дітям мати доступ до інтернету, стверджуючи, що їм в мережі взагалі робити нічого, або вилучати гаджети з доступом до онлайн-середовища, точно не варто. Досить продумати заходи захисту від різного роду небезпек — через навчання дитини з допомогою, як сучасних технічних розробок, так і профілактичних бесід. Можна розпочати з декількох простих пунктів: розкажіть дітям про потенційні загрози, які можуть виникнути на шляху інтернет-середовища; проведіть час за комп'ютером усією родиною; попросіть дітей розповісти про все, що викликає у них неприємні почуття або дискомфорт в момент відвідування інтернету. Якщо ж дітям дозволено використовувати програми миттєвого обміну повідомленнями або відвідувати інтернет-чати, розкажіть про небезпеки спілкування з особами, яких вони не знають і яким не довіряють. Варто говорити дітям, чого не потрібно робити в інтернеті й чому", - стверджує психологиня Тетяна Школяр.
В Україні на законодавчому рівні не врегульований захист дітей в медіасередовище. Так, діти піддають ряду небезпек у мережі Інтернет. Зокрема, відбувається онлайн-розбещення з метою власного задоволення, сексуальне зловживання дітьми в соціальних мережах, отримання повідомлень, що несуть насильницький, расовий, дискримінаційний характер. Вважається, що сексуальне насильство щодо дітей в мережі Інтернет не обмежується такими поняттями, як зґвалтування чи дотики до геніталій, насамперед це нефізичний контакт спричинений заохоченням дитини до сексуального розбещення в віртуальному світі.
Додамо, що сучасне покоління Альфа або покоління "міленіалів" створюють цифровий відбиток в соціальних мережах ще бувши підлітками. Вони ведуть стріми, мають власні акаунти в соціальних мережах, створюють різноманітні розіграші в мережі Інтернет. Вони, як губка, вбирають весь непотрібний шлак, не маючи при цьому критичного мислення. Також сучасні батьки створюють канали для своїх ще ненароджених дітей або наймолодших інтернет-споживачів, вже будуючи проблеми в онлайн-мережі.
Проте, психологиня додає, батьки на сьогодні можуть навпаки регулювати час перебування дитини в інтернеті або сайти, які дитина відвідує. Наразі інструментів батьківського контролю велика кількість. Умовно, перша група — це засоби, що не дозволяють дитині проводити в мережі багато часу. Якщо тримати в думці аналогію з реальним світом, то потрібно зрозуміти, що ніхто не грає цілими днями в парку і не проводить, наприклад, добу в кінотеатрі. Тож і в онлайн-середовищі теж можна перебувати відповідний час. Друга група сучасних інструментів батьківського контролю дозволяє відфільтрувати небезпечну інформацію з інтернету. Продовжуючи аналогії з реальним світом, це технічні засоби обмеження місць для відвідування. Наприклад, батьки не дозволяють дитині ходити в парки, в нічні клуби або на мітинги. Ось і в інтернеті є місця, де дітям бувати не треба. Завершуючи аналогію з реальністю, психологиня Тетяна Школяр каже, що, коли дорослі супроводжують дитину в парку, в кіно або торговому центрі, тримають її в полі зору. В інтернеті теж не може бути інакше.
"Дитина повинна відчувати, що до батьків можна прийти з абсолютно будь-яким питанням, страхом і досвідом. Ваше ж завдання — не засуджувати, не зводити стін, не встановлювати зайві табу. Важливо пам'ятати: дітям з віком важко прийняти той факт, що батьки не залишають їм місця для особистого простору, який повинен рости разом з дитиною. А безпека простору — це вже відповідальність дорослого і тільки потім самої дитини ", - наголошує Тетяна Школяр.
Досліджуючи медіасередовище в Україні, вдалося з'ясувати, що наша держава за підтримки міжнародних організацій почала створювати онлайн-посібники, проводити онлайн-вебінари, займатися фільтрацією інформації з метою збільшення обізнаності щодо кібергігієни. Так, у 2019 році в Україні запустили додаток YouTube Kids з вбудованим Батьківським контролем. Останній надає можливість контролювати дітей, коли вони відвідують мережу Інтернет. Також за підтримки Міністерство та Комітет цифрової трансформації в Україні створюють Національну стратегію із захисту дітей в Інтернеті. Програма відбуватиметься у три етапи протягом 2020-2026 років. Мета — створення безпечного середовища для дітей. Крім того, в Україні випустили посібник " Дізнайся про свої права в цифровому середовищі", книгу "Робота з Санго", посібник Клан Кліц-Клац.

© 2020 ternopol-inform

Мої відео