Тернопіль Інформ

Як укласти шлюб із особою, яка відбуває покарання у кримінально-виконавчій установі?

Як укласти шлюб із особою, яка відбуває покарання у кримінально-виконавчій установі?
355105 ПЕРЕГЛЯДІВ

Відповідно до частини 3 статті 63 Конституції України та норм Кримінально-виконавчого кодексу України, засуджені користуються всіма правами людини і громадянина, за винятком обмежень, визначених законами України та цим Кодексом і встановлених вироком суду. Зокрема, держава гарантує всім засудженим право на шлюб.

"Державна реєстрація шлюбу із особами, які відбувають покарання у кримінально-виконавчих установах, провадиться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцезнаходженням таких установ на загальних підставах, передбачених чинним законодавством України.
Загалом у 2020 році працівники відділів ДРАЦС Рівненської області зареєстрували 13 таких шлюбів. Зокрема 7 пар молодят одружилися в слідчому ізоляторі та 6 в установах відбування покарань. Що стосується цього року, то таких шлюбів працівниками відділів ДРАЦС було зареєстровано - 2. Зауважу, що на Рівненщині такі заклади функціонують в Сарнах, Володимирці і обласному центрі", - Тарас Грень начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів).

Умовами укладення шлюбу є взаємна вільна згода жінки та чоловіка на укладення шлюбу, тобто він має бути добровільним, та досягнення особами, що бажають вступити у шлюб, шлюбного віку (для жінки і чоловіка –18 років), а також відсутність будь-яких перешкод до його укладення.
Особа, яка бажає зареєструвати шлюб із засудженим, заповнює заяву про шлюб за встановленою формою (у частині, яка стосується її) і надає її до відділу державної реєстрації актів цивільного стану.
Адміністрація установи виконання покарань забезпечує засуджену особу бланком заяви про державну реєстрацію шлюбу встановленої форми. Після заповнення засудженим тієї частини заяви, яка стосується його, начальник установи виконання покарань звіряє вказані в заяві відомості з паспортом або паспортним документом, який міститься в особовій справі засудженого, засвідчує справжність його підпису відповідно до статті 78 Закону України "Про нотаріат" та направляє цю заяву особі, з якою засуджений бажає зареєструвати шлюб. Одночасно цій особі повідомляються найменування та адреса відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцезнаходженням установи виконання покарань, у якому може бути проведена державна реєстрація шлюбу.
Якщо особа, яка погодилась на державну реєстрацію шлюбу із засудженим, не може через поважні причини особисто подати отриману заяву про державну реєстрацію шлюбу до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцезнаходженням установи виконання покарань, заяву засудженого та заяву з відомостями про себе, справжність підпису на якій має бути нотаріально засвідчено, особа надсилає поштою до цього відділу.
Державна реєстрація шлюбу із засудженими провадиться у присутності осіб, які укладають шлюб, у приміщенні, визначеному адміністрацією кримінально-виконавчої установи. При здійсненні державної реєстрації шлюбу нареченим надається право на вибір прізвища.
Відповідно до статті 110 Кримінально-виконавчого кодексу України, тривалі побачення при державній реєстрації шлюбу надаються позачергово.
Реєстрація шлюбу з особами, щодо яких до суду як запобіжний захід обрано тримання під вартою, здійснюється відділом реєстрації актів цивільного стану в слідчих ізоляторах (тюрмах) тільки з письмового дозволу органу, у провадженні якого перебуває справа, у тому самому порядку і за тими самими правилами, які встановлені для кримінально-виконавчих установ.
Документом, що підтверджує реєстрацію шлюбу, є свідоцтво про шлюб, яке видається відділом реєстрації актів цивільного стану після реєстрації шлюбу.

© 2020 ternopol-inform

Мої відео