Тернопіль Інформ

Два роки реалізації відновного правосуддя на Миколаївщині: результати та перспективи

Два роки реалізації відновного правосуддя на Миколаївщині: результати та перспективи
25038 ПЕРЕГЛЯДІВ

Два роки реалізації проєкту з відновного правосуддя для неповнолітніх на Миколаївщині: чого вдалось досягти, з якими проблемами стикались та як підвищити ефективність. Про це говорили під час засідання робочої групи з реалізації пілотного проєкту в регіоні. Серед учасників – представники системи БПД, прокуратури, поліції, пробації, соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, громадських та благодійних організацій, адвокати-медіатори та психологи.
«За час пілотування Програми ми вже маємо певні напрацювання, нам вдалося відпрацювати чіткий механізм взаємодії, тож тепер нашим завданням є пошук шляхів покращення роботи та збільшення ефективності проєкту», - відзначила директорка Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області Наталія Гнатуша.
Проаналізувавши результати реалізації проєкту учасники відзначили, що серед проблемних питань залишається низька обізнаність населення щодо принципів та переваг відновного правосуддя, що своєю чергою впливає на згоду на участь в Програмі, особливо потерпілої сторони. Відтак серед ключових завдань залишається - максимальне поширення інформації щодо особливостей та переваг цього виду правосуддя.
Окрім цього, досвід провадження Програми показав, що важливим етапом є робота з сім’єю неповнолітнього, адже часто саме ситуація в родині є одним з факторів, який спонукає підлітка на правопорушення. Один з таких прикладів, це історія однієї з учасниць проєкту, дівчинки-переселенки, яка поцупила мобільний телефон своєї однолітки. При детальному вивченні ситуації виявилось, що сім’я дівчинки перебувала в дуже скрутному матеріальному становищі, ще й батько дівчинки зловживав алкоголем і одного дня не знайшов нічого кращого, як забрати та продати мобільний телефон доньки, щоб купити чергову пляшку. З огляду на родинну ситуацію в рамках Програми психологічну підтримку надали ще й мамі дівчинки. Крім цього, до вирішення проблем сім’ї долучили й інших фахівців, зокрема й юристів Миколаївського місцевого центру з надання БВПД, які допомогли мамі у питанні розлучення з чоловіком, який своєю поведінкою погіршував і так складне становище родини.
«Історія цієї дівчинки доводить, що до програми ресоціалізації потрібно підходити комплексно, працювати з родиною підлітка, з оточенням. Адже якщо після проходження програми підлітка просто повернути в те саме середовище, з тими самими проблемами, то всі позитивні результати ресоціалізації можуть бути марними», - зауважила очільниця системи БПД області.
Відзначимо, що з початку дії пілотного проєкту на Миколаївщині участь в ньому взяли 28 осіб, з них 14 підлітків вже успішно пройшли програму, відтак були звільнені від кримінального покарання.

© 2020 ternopol-inform

Мої відео