Тернопіль Інформ

На Майдані Незалежності зібрався натовп ФОПів

194574 ПЕРЕГЛЯДІВ

Представники малого бізнесу в котрий раз звертаються до влади чином мітингу та протесту. Підприємці вимагають скасувати заборону роботи їх бізнесу під час локдауна та введення закону про обов’язкові касові апарати.
Нагадаємо, що Петро Порошенко у 2015 році скасував використання касових апаратів підприємцям, рівень доходу яких нижче 1 млн гривень, а у 2018 році, прийняли закон що зобов’язує фізичних-осіб підприємців другої-четвертої категорії використовувати РРО. З того моменту підприємці не одноразово влаштовували публічне звернення до влади шляхом мітингу по всіх містах України.


15 грудня у центрі Києва зібралися понад тисячу підприємців, більша частина яких представники руху «SAVE ФОП» із різних міст України. SAVE ФОП називають це Податковим Майданом. Голова руху заявляє, що відстрочка прийняття закону про обов’язок використання касових апаратів ніяк не поліпшить ситуацію, а обмеження праці під час жорсткого карантину може зруйнувати їх бізнес та допоки їх не скасують, вони не покинуть Майдан Незалежності. «Ми за спрощену систему оподаткувань, наш мікробізнес не витримає ще одного карантину, велика частина українців залишиться без робочого місця, а нам прийдеться їхати на заробітки, тому що інакше в Україні ми не зможемо» - говорить активістка. Ніна Южаніна, народний депутат України виклала пост на Фейсбук у якому сказала: «За стільки років від влади немає жодного пояснення, навіщо приймалися ці закони і яка від них користь. Тому що мети й користі від цих законів немає. Зате підприємці вже порахували: їм доведеться витратити від 10 до 20 мільярдів гривень на всі заходи, передбачені для обов’язкового застосування РРО, виконувати свою надскладну роботу, спокійно працювати на забезпечення себе і своїх рідних, не вимагаючи натомість нічого від держави».



Починаючи з 20 вересня 2019 року, з часу прийняття законів про фіскалізацію підприємці малого бізнесу з’являються перед владою у величезній кількості, і по досі не отримали зворотного зв’язку від представників закону. Усі присутні на Майдані 15 грудня очікували зустрічі із президентом, але він так і не з’явився, що ще більш обурило учасників акції. «Їм усе одно, як би голосно ми не кричали, нас усе одно не чують. Ми налаштовані рішуче, та чекаємо підтримки з інших міст» - говорить підприємець. Враховуючи масовість усіх мітингів влаштованих рухом SAVE ФОП на сьогодні це наймасовіший протест.

Багато людей прибули з інших міст, тому більшість з них не відпочивали майже добу. Не дивлячись на втому, активісти усіма силами намагаються добитися уваги від влади до їхніх прохань. Через настільки масовий захід поліція на національна гвардія посилила охорону центра міста та вулиці Інститутська, Грушевського та Садова закрили навіть для пішоходів.


Протестуючі намагалися встановити намети, але поліція цьому завадила та знесла кілька десятків наметів через що трапилася сутичка між учасниками акції та правоохоронцями, в результаті чого силовикам довелося застосувати сльозогінний газ та шумові гранати, а мітингувальники застосували газові балончики. Правоохоронці стверджують, що організатори руху не узгоджували встановлення наметів, тому їх реагування було досить критичним. Пізніше на допомогу постраждалим приїхала швидка. За даними медиків близько сорока поліцейських отримали хімічні опіки очей та один поліціянт від удару по голові втратив свідомість. Кількість постраждалих учасників протесту поки невідома. Попри конфлікти, підприємцям таки вдалося встановити десяток наметів. Кілька сотень мітингувальників запаслися їжею та водою і навіть вночі не покидають місце протесту.

Кореспондент Анна Кричун

© 2020 ternopol-inform

Мої відео