Тернопіль Інформ

Як уникнути післяпологовий смуток матусям, які вперше народжують?

Як уникнути післяпологовий смуток матусям, які вперше народжують?
201085 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні ми поговоримо про те, що таке післяпологова депресія, які симптоми для неї характерні, і чим вона є небезпечною. Народження дитини – щаслива подія, але у багатьох жінок після пологів виникають депресивні симптоми. Депресія – це захворювання, при якому людина тривалий час (не менше трьох тижнів) почувається пригнічено, втрачає інтерес до занять, які раніше приносили задоволення, а також не може робити повсякденні справи. Депресія у жінок розвивається значно частіше, ніж у чоловіків. Післяпологова депресія – це результат тривалого стресового стану жінки, який настає внаслідок накопиченої фізичної та моральної втоми, а також колосальної гормональної перебудови організму під час вагітності, пологів та післяпологового періоду. Поява дитини загострює приховані конфлікти, як внутрішні, так і зовнішні. І з цими конфліктами важливо поступово розбиратися. Прояви післяпологової депресії різноманітні, і навіть близькі не завжди можуть зрозуміти, що щось йде не так. Тим більше, що у нашому суспільстві досі недооцінюють серйозність цього стану. Зараз це досить поширена проблема і про яку потрібно говорити та інформувати жінок. Існує два найчастіші прояви післяпологового стану: післяпологовий смуток (бебі-блюз) та післяпологова депресія. Бебі-блюз відрізняється від депресії тим, що триває короткий проміжок часу (не більше 2 тижнів), минає швидко, не потребує лікарського втручання та проходить самостійно.
Післяпологовий материнський смуток чи синдром третьої доби – найбільш поширений розлад настрою. Він триває від 5 до 10 днів. Спостерігається у 50-80% жінок, що народили вперше. Цей розлад настрою характеризується частим плачем, лабільним настроєм. Взагалі легкий смуток у жінок після народження дитини є цілком нормальним явищем. Але у 6-10% жінок такий стан не минає, а погіршується – розвивається післяпологова депресія. Окрім гормонального дисбалансу, чинниками розвитку такої депресії муже бути недостатність сну, втома, стрес від змін у житті, не підтримка чоловіка та близьких. Післяпологовий блюз може виникати з декількох причин: предменструальний дисфоричний розлад, депресія перед або під час вагітності, кесарів розтин або пологові травми, відсутність грудного вигодовування, надмірний стрес навколо догляду за дитиною. Мами, які виховують грудну дитину дуже сильно втомлюються й витрачають вони свою силу кожного дня на: відповідальність, багато задач і постійний стан концентрації уваги, на підтримку лактації йде приблизно 30% енергії тіла, гормональні скачки, брак сну і спільний сон з дитиною, повторення одного і того ж сюжету, сенсорне перевантаження, відсутність особистої території, можлива відсутність особистих грошей.
Часто жінки приховують симптоми, тому що вважається, що молода мама повинна бути щасливо. Хоча жінка, яка виховує дитина має право не показувати картинку свого життя ідеальною. Мами мають право поплакати та залишити на свого чоловіка дитина, й поїхати по своїм справам. Щоб не виникала післяродовий смуток, а після того депресія потрібно жінкам не забувати про себе й приділяти собі час, відпочиваючи від дитини. В цьому повинен допомогти чоловік, який повинен цінувати емоції та час дружини, вислухати, розвантажити, дати виговоритися та підтримати. Можна попросити свою жінку написати список, наприклад, у три колонки: чим я можу тобі допомогти, якщо у мене є 10 хвилин?; якщо у мене є півдня?; список дій і слів у побуті, які б тебе підтримали. Повноцінна участь у вихованні обох батьків може допомогти уникнути мамі депресії або смутку. У жінок з післяпологовою депресією зустрічаються такі симптоми, як: пригнічений настрій, що триває більшу частину добу, протягом двох тижнів; втрата інтересу до всього, що коли приносило задоволення; втрата сил та постійна втома; самозвинувачення; порушення сну.
Щоб уникнути депресії мамам, які вперше народили потрібно для початку прийняти реальність того, що бути мамою велике щастя, а усі складнощі скоро минуть. Розставити пріоритети свого розпорядку дня, можливо, прибирання та миття посуду може почекати. Важливо не забувати, що виховання дитини – обов’язок обох батьків. Тож не соромтеся у чоловіка попросити допомоги з вихованням, а краще розподіліть обов’язки. Зустрічатися з друзями, щоб не бути в ізоляції від світу. Пам’ятайте, що кожна буде найкращою мамою для своє дитини, а посмішка малюка здатна компенсувати усі потрачені сили.

© 2020 ternopol-inform

Мої відео