Тернопіль Інформ

Система БПД Миколаївщини: на захисті прав дітей

Система БПД Миколаївщини: на захисті прав дітей
28384 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні світова спільнота відзначає День захисту дітей. Цей день є не лише святом для малечі, але і чудовою нагодою звернути увагу суспільства на труднощі та проблеми, з якими вони стикаються. Звісно, дбати про добробут підростаючого покоління потрібно не лише у свято, відтак юристи системи БПД Миколаївщини в своїй щоденній праці докладають максимум зусиль, щоб права кожної дитини були захищені.

«Від уроків права та консультацій до представництва інтересів у суді, починаючи від дошкільнят і завершуючи батьками та педагогами – спектр заходів, що їх застосовують наші юристи в напрямі захисту прав дітей, досить широкий і не є виключним. Щоразу ми відшуковуємо нові форми роботи, знаходимо нових партнерів, щоб захистити право дітей на щасливе майбутнє», – відзначила директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області Наталія Гнатуша.

На рахунку юристів місцевих центрів та бюро правової допомоги не один десяток успішних справ, в яких вони відстояли права дітей в тій чи іншій сфері. Ось наприклад, у квітні цього року фахівці Березнегуватського бюро правової допомоги допомогли відстояти право дитини на гідний рівень матеріального забезпечення або іншими словами на аліменти. До бюро звернулася жінка, яка розповіла, що протягом певного часу спільно проживала з чоловіком, з яким у них народилася донька. Однак, після розриву утримувати дитину колишній співмешканець не бажає. Зі слів клієнтки стало відомо, що батько дитини працює, до того ж має у власності земельну ділянку, з якої регулярно отримує орендну плату, тому може брати участь в утриманні доньки. Зваживши всі обставини справи фахівець бюро склала заяву про стягнення аліментів, яку було направлено до суду. За результатом розгляду було видано судовий наказ, яким визначили обов’язок сплати аліментів батьком у розмірі однієї чверті від його заробітку.

Подібних прикладів в практиці команди системи БПД регіону не мало, адже нерідкість, що після розриву відносин один з батьків забуває, що колишніх дітей не буває і обов’язок утримувати дитину ніхто не скасовує. Але бувають і «нестандартні» справи, які здається, що й не можуть статися. Так, в Южноукраїнському БПД юристи допомогли захистити дітей від матері-кривдниці. По допомогу фахівців звернулася жінка, яка разом з онуками, що перебувають під її опікою протягом тривалого часу потерпала від насильства зі сторони своєї доньки. Як розповіла клієнтка, кожного дня кривдниця з ознаками наркотичного сп’яніння приходила додому та лаялась з клієнткою у присутності малолітніх дітей. Діти знаходилися під постійним психологічним тиском з боку кривдниці. Крім того, були випадки, коли кривдниця крала їжу та речі, що належали дітям. Діти були налякані та жили у постійному страху. Клієнтка неодноразово зверталася за захистом до правоохоронних органів після чого агресорку притягували до адміністративної відповідальності, втім на поведінку кривдниці це не вплинуло. Складність ситуації полягала ще й в тому, що кривдниця мала свою частку у приватизації квартири та проживала разом з клієнткою та дітьми, відносно яких була позбавлена батьківських прав, оскільки не мала іншого житла. Вивчивши матеріали справи, начальниця Бюро Інга Нестеренко склала заяву до суду про видачу обмежувального припису відносно кривдниці. За результатом розгляду справи суд заяву задовольнив та заборонив агресорці наближатись до матері та дітей менше ніж за 300 метрів.

Ще одним важливим напрямом, який реалізує команда системи БПД Миколаївщини у сфері захисту прав дітей є правопросвітництво. Адже правове виховання – це чи не найголовніша складова становлення особистості. Чим раніше ми розпочнемо правову освіту дітей, тим більше шансів, що з них виростуть правосвідомі громадяни, які не тільки знатимуть, як захистити свої права, але й не порушуватимуть прав інших. Саме тому окремої уваги заслуговують заняття з вихованцями дитячих садочків та молодшими школярами. Звісно, для малечі готуємо спеціальну програму, яка побудована в ігровій формі та спрямована на ознайомлення дітей з їхніми правами та обов’язками. В цікавій та доступній формі дітки дізнаються, що таке право, обов’язок, закон, взаємодопомога, совість, відповідальність, щирість та повага. Для більш дорослої аудиторії дітей інша програма – це можуть бути тренінги, квести чи вікторини. І теми вже більш серйозні, наприклад, з підлітками можна не лише поговорити на тему булінгу, обговоривши його види та ознаки, але й спільно виробити поради одноліткам та визначити алгоритм дій у таких випадках.

Варто відзначити, що карантин та викликані ним обмеження внесли корективи в усі сфери життя і правопросвітництво не є виключенням. Наразі ми не маємо можливості проводити заняття в реалі, втім ми маємо соціальні мережі та проводимо онлайн-заходи, записуємо відеоролики на різні тематики, в тому числі в напрямі захисту прав дітей. Тож, підписуйтесь на сторінки Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області у мережі Facebook та захищаймо права разом!

© 2020 ternopol-inform

Мої відео