Тернопіль Інформ

Миколаївські школярі дізналися про права та обов’язки в сімейних стосунках

Миколаївські школярі дізналися про права та обов’язки в сімейних стосунках
28571 ПЕРЕГЛЯДІВ

Права та обов’язки в сімейних стосунках, яка відповідальність наступає за їх порушення та куди звертатися по допомогу. Про ці та інші питання сімейних правовідносин йшлося під час зустрічі зі школярами загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів-центру загальної і профільної освіти та комплексної реабілітації. Серед спікерів – представники системи безоплатної правової допомоги регіону, відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції у Миколаївській області та Миколаївського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

Як відзначає директорка Регіонального центру Наталія Гнатуша, зазвичай утворюючи сім’ю молоді люди не замислюються над всім спектром прав та обов’язків, що передбачає цей крок, відтак нерідко порушують права навіть не знаючи про це. Втім, як відомо, незнання закону не звільняє від відповідальності, тож і говорити про це потрібно ще зі шкільного віку.

Протягом заходу підлітки спільно з фахівцями змоделювали декілька ситуацій, які ілюструють порушення прав одного з членів сім’ї. Після чого визначили які саме права були порушені та дізналися яка відповідальність очікує кривдника. Зокрема, говорили про прояви домашнього насильства. Нагадаємо, що вже понад рік діє Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким передбачено нові механізми захисту від домашнього насильства, серед яких застосування до агресора термінового заборонного та обмежувального приписів.

Крім цього, говорили про право дітей на безоплатну правову допомогу. Зауважимо, що неповнолітні мають право отримати безкоштовно як первинну, так і вторинну правову допомогу. Для цього необхідно звернутися до найближчого місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги чи бюро правової допомоги.  Дізнатися адресу можна на веб-сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/. Або зателефонувавши до єдиного контакт-центру 0800-213-103 (цілодобово та безкоштовно в межах України).

© 2020 ternopol-inform

Мої відео