Тернопіль Інформ

У МОЗ підтримали проект щодо трансплантації на території України

У МОЗ підтримали проект щодо трансплантації на території України
36743 ПЕРЕГЛЯДІВ

Оплата перерахована 10-ти учасникам, пілотного проєкту з трансплантації, які подали відповідні заявки та затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2019 року. Пілотний проєкт направлений на побудову системи трансплантації в Україні.

Оплата відбулась за кошти державного бюджету 2019 року. Коли ці кошти будуть використані, буде проведено додатковий переказ коштів з бюджету 2020 року для того, щоб повністю покрити витрати на операції з трансплантації, які відбуваються в Україні.

18 грудня 2019 року Кабінет міністрів України прийняв постанову № 1083, якою затверджується перелік та тарифи на послуг з трансплантації. Тарифи розраховані учасниками пілотного проекту і повністю покривають всі витрати на трансплантацію (в тому числі всі необхідні ліки та медичні вироби). Також постанова дозволить використати кошти бюджету 2019 року у 2020. Завдяки цьому у наступному році збільшиться кількість можливих трансплантацій.

“МОЗ України працює над побудовою системи трансплантації. Одна із ключових характеристик системи, яку ми будуємо – правила однакові для всіх. Пацієнт повинен отримати послугу належної якості в кожному закладі, який проводить операції з трансплантації. Можливість виконувати трансплантації повинна бути у всіх закладів, які хочуть і можуть це робити. Оплата за послуги з трансплантації повинна відбуватись незалежно від регіональної приналежності за однаковими для всіх тарифами. Для того, щоб отримати оплату послуг з трансплантації закладам не потрібно оббивати пороги міністерства чи бути членами різноманітних робочих груп – необхідно просто відповідати критеріям”, - говорить заступник міністра Дмитро Коваль.

Зважаючи на гостру необхідність збільшити кількість операцій з трансплантації, Кабінет Міністрів розширив перелік закладів охорони здоров’я, які є учасниками пілотного проекту з чотирьох до дванадцяти закладів, включивши до пілоту всі заклади, які мають ліцензію на трансплантацію і готові виконувати операції з пересадки органів. З переліком закладів, що увійшли в пілот можна ознайомитися за посиланням

За результатами пілотного проєкту в першому кварталі Міністерство охорони здоров'я України проведе аналіз і, можливо, розширить список учасників пілотного проєкту.

Автор: medicine-ukraine.info

© 2020 ternopol-inform

Мої відео