Тернопіль Інформ

НЕПОВТОРНІ ХВИЛИНИ ДУХОВНОГО СПІЛКУВАННЯ

НЕПОВТОРНІ ХВИЛИНИ ДУХОВНОГО СПІЛКУВАННЯ
14715 ПЕРЕГЛЯДІВ

Концерти духовної музики у Кафедральному костелі святих апостолів Петра і Павла (м. Луцьк) – завжди є чудовою нагодою не лише причаститися до справжнього мистецтва, не лише подумки помолитися (незалежно від конфесійної приналежності) під молитовні співи й звуки органа, а й сповна відчути ту неповторну ауру, яка робить згадану приналежність вельми умовним поняттям.

Щойно мовлені слова цілком стосуються і концерту “О благослови, Создателю!”, який відбувся 24 листопада – напередодні Різдвяного посту у православних та Адвенту в католиків і деяких протестантів (лютеран, наприклад). Це мистецький проєкт відомої української органістки і композиторки Світлани Острової, яку луцькі меломани добре пам’ятають за концертом 2 червня, коли пані Світлана виступила в костелі разом із віолончелісткою Тетяною Павчинською та співачкою Тетяною Мержановою з програмою духовної музики. Цього разу Світлана Острова приїхала до міста над Стиром зі знаним співаком, композитором, поетом, педагогом із Чернівців Михайлом Сукалом і в новому для себе статусі заслуженої діячки мистецтв України.

На початку дійства ведуча Оксана Єфіменко коротко ознайомила присутніх із артистами, які взяли участь у концерті.

Заслужена діячка мистецтв України Світлана Острова – киянка. З відзнакою закінчила Київське державне музичне училище імені Р. М. Глієра та Київську державну консерваторію (нині – Національна музична академія України імені П. І Чайковського). Членкиня Національної спілки композиторів України, лауреатка всеукраїнських конкурсів імені Кирила Стеценка та Івана Козловського. Музика пані Світлани звучить як у нашій країні, так і за її межами, більше того, входить до Золотого фонду Українського радіо. Виступи музикантки мали вдячний резонанс у країнах Балтії, Словенії, Німеччині, Росії.

Як композиторка, пані Світлана творить у різних жанрах, але пріоритетними для неї є органна, вокального хорова та духовна музика. Власне органна творчість мисткині дуже різнопланова: це і органні композиції, й імпровізації, й аранжування, і виконавство.

Михайло Сукало родом із Рівненщини. Закінчив Київську духовну семінарію по класу диригування (ступінь бакалавра), пройшов курс музичної композиції у Світлани Острової, потім із відзнакою закінчив Дрогобицьке державне музичне училище імені В. О. Барвінського та Львівську музичну академію імені М. В. Лисенка по класу диригування. Упродовж певного часу працював хормейстером і артистом камерного хору “Чернівці”. Пан Михайло – керівник Буковинської хорової капели “Небесні дзвони”. З цим колективом виступає в різних містах України, побував на гастролях у Німеччині, Чехії, Молдові, Білорусі та Росії. Займається також записом аудіодисків цього колективу. Як композитор працює переважно в царині духовної музики. 2017 року вийшла його авторська хорова збірка “Свят, Господь”.

Концертну програму відкрив твір геніального німецького композитора, чий 250-літній ювілей світова музична спільнота відзначатиме наступного року – Людвіга ван Бетховена, − “Як славлять Бога небеснії сили” (вірші Хрістіана Геллєрта). Слухачі вже з перших секунд опинилися під могутньою владою ліричного баритона Михайла Сукала та органа Світлани Острової (органний асистент – Тетяна Янюк). Творчість видатного австрійського композитора Франца Шуберта, якого називають головним романтиком класичної музики, була представлена 4-ю частиною Меси соль мажор (“Агнець Божий”). Далі настала черга сучасних майстрів української органної музики – Михайла Шуха (“Тиха молитва” – суто органне виконання) і власне Михайла Сукала, котрий виконав у супроводі Світлани Острової свою духовну пісню “О благослови, Создателю!”, що дав назву  всьому проекту та концертній програмі.

Музичні п’єси Володимира Зубицького – учня Мирослава Скорика, − є обов’язковими для виконання на міжнародних конкурсах акордеоністів, а хорові твори – у репертуарах багатьох колективів України. Доробок у сфері духовної музики був представлений на окремому концерті фестивалю “Золотоверхий Київ”. На концерті в Луцьку Михайло Сукало виконав “Отче наш” із кантати “Моя Україна” (версія для баритона і органа С. Острової).

За задумом авторки проєкту програма дійства була побудована не у чіткій хронологічній чи “географічній” послідовності, а за принципом калейдоскопа, що надавало їй особливої “родзинки”, вносячи елемент несподіванки. Скажімо, після твору В. Зубицького настав час для циклу “Органні інтонації” італійського композитора та органіста епохи пізнього Відродження Джованні Габріелі. Після цього прозвучали уривки з ораторії Світлани Острової “Об’явлення Іоана Богослова” на текст із Апокаліпсису (речитатив із 3-ї частини та №2 із 4-ї частини).

Концерт продовжили вокальна поема “Великий океан” визначного українського композитора ХХ століття, вчителя пані Світлани Романа Верещагіна на верлібровий (!) текст фрагменту “Загальної пісні” класика чилійської поезії Пабло Неруди та 2-га частина органної симфонії В’ячеслава Назарова “Понтій Пилат”. І, звісно, мало який концерт органної музики обходиться без творів великого німецького композитора епохи Бароко Йоганна Себастьяна Баха. У програмі “О благослови, Создателю!” доробок славетного “короля органа” був представлений творами “Господь, спокій дай стривоженій душі” (слова М. Андрієвої) та №31 (“Розмисли, моя душе”)  з пасіону “Страсті за Іоаном).

Прозвучала органна обробка Світлани Острової з французького хоралу із пісень Тезе (духовного центру у Франції) – “Залишись зі мною і молись”.

Цьогоріч польська і світова (зокрема україніська) громадськість відзначає 200-річчя від дня народження славнозвісного польського композитора Станіслава Монюшка. Відомо, що Маестро звертався у своїй творчості не лише до світської, а й до сакральної тематики – його перу належать 6 мес. Даниною шани пам’яті С. Монюшка став його твір “Благословен” (у виконанні Михайла Сукала та Світлани Острової).

Гідною кодою концерту стала музика надзвичайно талановитого українського композитора ХVІІІ ст. Максима Березовського, котрий прожив усього 32 роки. Прозвучав твір “Ти до Мене взиваєш” (вокальна версія і слова Михайла Сукала, партія органа – Світлана Острова).

Ведуча дійства Оксана Єфіменко щиро подякувала Михайлові Сукалу та заслуженій діячці мистецтв України Світлані Островій за хвилини духовного спілкування, висловивши віру, що концерт “О благослови, Создателю!” додасть бажання “глибше пізнати основи християнської віри, йти дорогою духовного вдосконалення, любити людей, адже Бог − це Любов”. І, зрозуміло, запросила на нові концерти Волинської обласної філармонії.

Охочі мали змогу придбати диски з записами органної музики та нотну літературу.

 

Ігор БЕРЕСТЮК

© 2020 ternopol-inform

Мої відео