Тернопіль Інформ

БУТАН - Країна, де немає бездомних, а медицина для всіх Безкоштовна

БУТАН - Країна, де немає бездомних, а медицина для всіх Безкоштовна
173092 ПЕРЕГЛЯДІВ

Таємнича і дуже мальовнича країна, розташована між Індією і Китаєм, була закрита для туристів до 1974 року. Сьогодні Бутан може відвідати кожен охочий, але потрібно пройти масу формальностей і мати чималу суму грошей. Незважаючи на відкриття кордонів, король захищає свою державу від потоку туристів усіма можливими способами:

 

1. Відсутність інтернету і телебачення

В Бутані було офіційно заборонені телебачення та інтернет аж до 1999 року. Ізолювати країну від впливу сучасних технологій було вже неможливо, тому король Бутану відкрив жителям доступ до цих благ цивілізації. У зв'язку з цим Бутан став останньою країною в світі, яка почала використовувати телебачення.

 

2. Міністерство щастя

Щоб піклуватися про духовний світ кожного жителя, у 2008 році в країні було створено Комісію з загального народного щастя. Навіть в анкеті для перепису населення існує спеціальна графа, в якій потрібно вказати, наскільки тебе все влаштовує в житті.

Але це ще не все. Тут функціонує Міністерство щастя, і взагалі поняття щастя стоїть на чолі національної політики. До речі, поняття валового внутрішнього продукту (ВВП) в Бутані замінено на поняття валового номінального щастя, тобто якість життя тут визначається балансом між матеріальними і духовними цінностями.

 

3. Ні бездомних

В Бутані немає людей, що живуть на вулиці. Якщо людина позбавляється житла, йому потрібно просто звернутися до короля - саме той виділяє землю, на якій можна побудувати будинок і займатися сільським господарством.

Тепер стає трохи зрозуміліше, чому бутанці вважають себе щасливими людьми.

 

4. Безкоштовна медицина

Кожен житель країни має право на безкоштовне медичне обслуговування. Цікаво, що в Бутані практикується як традиційна, так і класична медицина і пацієнт може сам вибрати спосіб лікування.

 

5. Національний дрес-код

Жителі Бутану носять традиційний одяг. У чоловіків це сорочки довжиною до колін, а жінки надягають сукні до підлоги. Причому статус і соціальна приналежність людини визначають колір шарфа, який пов'язується через ліве плече. Звичайні громадяни носять білі шарфи, а знати і ченці - жовті.

 

6. Заборона куріння

Король Бутану видав закон, що забороняє вирощування, збирання та поширення тютюну на території всієї країни. Купити тютюн тут неможливо. Туристам, яким вдається отримати всі документи для відвідування Бутану, за ввезення сигарет потрібно заплатити велике мито.

 

7. Дбайливе ставлення до тварин і природи

У країні дуже піклуються про екологію і рослинному світі. Особлива увага приділяється висадці дерев. До речі, в 2015 році в Бутані було встановлено світовий рекорд, коли всього за годину мешканці висадили 50 тис. Дерев.

 

8. Особливості кухні

Переважна більшість бутанцев є буддистами. А оскільки ця релігія вчить шанобливо ставитися до всього тваринного світу, то в країні поширене вегетаріанство. Основу всіх страв тут становить рис. Причому звичайний рис в умовах гірських вершин рости не може. Бутанці вирощують червоний рис, дуже твердий і відрізняється специфічним смаком.

Особливу увагу тут приділяють церемонії чаювання. Чай бутанці п'ють чорний або зелений з додаванням солі, дрібка перцю і ложки вершкового масла.

 

9. Непростий туризм

Король хоч і відкрив кордони для туристів, але не дозволяє їм заполонити країну. В Бутан можна потрапити тільки в складі туристичної групи. Всіма документами і візами займається єдина компанія, призначена державою. Щоб отримати дозвіл на в'їзд, потрібно оплатити всі витрати заздалегідь (переліт, готель, збори і комісії, послуги туроператора і гіда, візу і страховку).

Пересування по країні можливо тільки на трансферах, наданих туроператором, і виключно в супроводі гідів. Самостійно відправитися погуляти не вийде. Бутанський туроператор пропонує різні програми для всіх бажаючих. Один день програми обходиться в середньому в $ 250.

На території країни існує тільки одна авіакомпанія, яка і здійснює всі перевезення. Ціни на номери в готелях встановлює держава. Справедливості заради потрібно відзначити, що тут є як скромні готелі, так і комфортабельні 5-зіркові спа-готелі.

 

10. Традиції успадкування майна

Жінок в Бутані шанують і поважають. Одне з найяскравіших підтверджень тому - тема успадкування. Все майно тут перехід не синові, а старшій доньці. Зазвичай це будинок, худобу і ділянку землі.

 

11. Екологія найважливіше

Зараз весь світ збожеволів на продуктах з позначкою «біо». В Бутані з цим немає проблем. Ввезення хімічних добрив строго заборонений, так само як і їх використання. Тому всі продукти, вирощені на території країни, натуральні.

 

12. Весільні традиції

В Бутані заборонено укладати шлюби з іноземцями. Король прикладає чимало зусиль для збереження самобутності і відособленості від усього світу.

Під час церемонії, яку проводять монахи, зачитуються мантри. Вважається, що це дозволяє молодятам стати духовно єдиним цілим. Відбувається і підношення богам чаші з лікером. Після цього з чаші повинні надпити наречений і наречена.

Тільки після всіх ритуалів очищення пара може вважатися сім'єю. До речі, найчастіше чоловік приходить жити в будинок до дружини. І тільки коли він запрацює достатньо грошей, вони можуть переїхати в окреме житло.

 

13. Ситуація на дорогах

У столиці Бутану немає жодного світлофора. Це не є проблемою і не заважає громадському порядку. А знаки малюють і підписують вручну.

 

14. Пряникові будиночки

Бутанці люблять розписувати свої житла. В основному це зображення птахів і тварин, а також різні орнаменти. Потрібно сказати, що виглядає це дійсно дуже колоритно і святково.

Традиційний будинок являє собою невелика споруда з 3 поверхів. Перший рівень зазвичай відведено під хлів для худоби, другий займають житлові кімнати, а на третьому сушиться і зберігається сіно.

Незважаючи на величезну кількість заборон і суворих правил, в Бутані живуть щасливі та усміхнені люди. Туристам стає все цікавіше побувати в цій загадковій і такий відокремленої країні, навіть не дивлячись на всі дивні правила і звичаї.

Ви б ризикнули вирушити в Бутан і стати одним з тих щасливчиків, яким вдалося там побувати?

 

Джерело: https://www.adme.ru

Фото на превью:

© Homocosmicos / Easyfotostock / Eastnews  

Теги: країна БУТАН,Бутан,країна,міжнародні відносини,новини,індія,китай,міністерство щастя,ні бездомних,сільське господарство,безкоштовна медицина,Національний дрес-код,Заборона куріння,Дбайливе ставлення до тварин і природи,Непростий туризм,Традиції успадкування майна,Екологія найважливіше,Весільні традиції,Пряникові будиночки,Ваша Надія,Федір Олексюк

© 2020 ternopol-inform

Мої відео