Тернопіль Інформ

Світовий банк збільшує присутність в Україні для пришвидшення підготовки і реалізації проєктів та реформ

Світовий банк збільшує присутність в Україні для пришвидшення підготовки і реалізації проєктів та реформ
359915 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністерство економіки України та Світовий банк поглиблюють співпрацю. Серед пріоритетів — допомога з координацією міжнародних партнерів України, управлінням публічними інвестиціями, розвитком людського капіталу і реформуванні ринку праці та інші напрями. Уряд України зацікавлений у збільшенні присутності Світового банку для пришвидшення підготовки й реалізації стратегічних проєктів і реформ в Україні. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

«Мінекономіки тісно співпрацює зі Світовим банком, зокрема, за останні півтора року значно збільшився об’єм нашої спільної роботи за багатьма напрямами. Наразі Уряд працює над Матрицею реформ, щоб скоординувати партнерів у питаннях економічних реформ, також йде підготовка проєкту RISE, в рамках якого Світовий банк профінансує приватний сектор України на $1,03 млрд протягом 2024-2027 років. Крім того, експерти Світового банку допомагають Уряду з удосконаленням управління публічними інвестиціями (PIM) та розвитком людського капіталу», — сказав Перший заступник Міністра економіки України Олексій Соболев.

Сторони зустрічі обговорили  пріоритетні проєкти співпраці, зокрема підготовку проєкту RISE («Проєкт стійкого, інклюзивного та сталого підприємництва»), в рамках якого Світовий банк надасть Україні позику (PforR) на $1 млрд та грант (IPF) на $30 млн. Проєкт буде впроваджено протягом наступних 4-х років для підтримки реформ Уряду України у приватному секторі. Проєкт RISE PforR рефінансує витрати, понесені в рамках програм державної підтримки, які реалізуються Мінекономіки, включно з програмами 5-7-9 та єРобота.

«Мінекономіки вдячне Світовому банку за програму RISE, фінансування в рамках якої буде спрямовано до державного бюджету на підтримку приватного сектору. Ми сподіваємось, що така підтримка стимулюватиме розвиток підприємництва у пріоритетних секторах, зокрема у сфері будівництва – розвитку житлової інфраструктури. Уряд також зацікавлений у збільшенні програм щодо фінансування сфери житла, залучення інвестицій, іноземного капіталу – це ще один важливий напрям співпраці між Україною та Світовим банком», — розповів заступник Міністра економіки України Володимир Кузьо.

Окрім цього, на зустрічі говорили про допомогу Світового банку в рамках програми підтримки управління державними фінансами в Україні (PFM). Зокрема, акцентували на вдосконаленні управління публічними інвестиціями (PIM) та розробці методології для оцінки ефективності державних підприємств та навчання персоналу. Зокрема, буде створено Стратегічну інвестиційну раду в рамках схваленої Урядом Дорожньої карти реформування управління публічними інвестиціями. 

Також сторони обговорили питання розвитку людського капіталу та реформування ринку праці. Перш за все, йдеться про реформування Державної служби зайнятості (ДСЗ), зокрема, подальше відкриття регіональних офісів «Зроблено в Україні», реформування Державної служби України з питань праці, розширення програм перенавчання, в тому числі програм перекваліфікації для жінок, оновлення Кодексу законів про працю на основі кращих світових практик, а також питання підвищення зайнятості на ринку праці – експертна підтримка Світового Банку щодо покращення умов працевлаштування, підтримка жінок, молоді та вразливих груп населення.

Нагадаємо, що раніше Перша віцепрем’єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко зазначила, що українські експортери наростили фізичні обсяги продажів своїх товарів на 35% у першому півріччі 2024 року. У порівнянні із таким само періодом минулого року. Загальний експорт склав 71 млн тонн. 

© 2020 ternopol-inform

Мої відео