Тернопіль Інформ

Розмінування України за кілька років, а не десятиліть — найкраща відповідь агресору, — Юлія Свириденко

Розмінування України за кілька років, а не десятиліть — найкраща відповідь агресору, — Юлія Свириденко
397339 ПЕРЕГЛЯДІВ

Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко сказала: "Розмінування українських земель за кілька років, а не десятиліть - стане найкращою відповіддю агресору, який намагається вкрасти наше майбутнє і вбивати українців навіть після війни. Для цього ми маємо об’єднати зусилля всього цивілізованого світу"

Про це вона заявила під час  зустрічі з представниками дипкорпусу з питань імплементації Формули миру Президента України Володимира Зеленського у частині екологічної безпеки, повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Окрім політикині у зустрічі взяли участь  Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак,  Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець та Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

У своїй промові Юлія Свириденко нагадала, що  через військову агресію російської федерації Україна на сьогодні є найбільш замінованою країною світу — 174 тисячі квадратних кілометрів або третина території країни потребує перевірки на вибухонебезпечні предмети. 

“Безпрецедентне потенційне забруднення української землі мінами та іншими вибуховими речовинами – це небезпека для людей, тварин, ґрунтів, продуктів харчування та екосистем. Окрім того, до війни ці родючі землі були джерелом їжі для 81 мільйона людей. Нині ж вони не використовуються за призначенням. Тобто війна, розв’язана росією, підриває продовольчу безпеку світу і провокує поглиблення проблеми голоду”, — зазначила Міністр економіки.

Тому одне з екологічних завдань Формули миру Президента України Володимира Зеленського – розмінувати 80% потенційно забруднених територій та повернути туди повноцінне життя вже за 10 років. Саме таку амбітну мету поставив перед собою український Уряд. І для цього Україні потрібна потужна міжнародна підтримка. Юлія Свириденко закликала представників дипустанов долучитися до партнерів, які вже допомагають Україні в розмінуванні. 

За її словами, сьогодні Україна має близько 3000 саперів, які працюють на межі силі, і 26 механізованих машин розмінування, чого недостатньо для досягнення поставленої мети. Вирішення проблеми розмінування та завданої шкоди навколишньому середовищу агресією російської армії вимагатиме спільних зусиль всього світу впродовж багатьох років. І Україна розраховує на підтримку партнерів. Юлія Свириденко також нагадала, що в Україні вже створено Центр гуманітарного розмінування, який буде координувати роботу партнерів і зацікавлених сторін. 

“Наша кінцева мета – використовувати всі сучасні технології, щоб прискорити розмінування, зробити його безпечнішим і ефективнішим. Ми хочемо, щоб у світі було достатньо можливостей для боротьби з мінами та вибуховими речовинами. І ми хочемо мати сучасну політику розмінування, яку можна було б використовувати в інших забруднених регіонах. Якщо нам вдасться розмінувати Україну за кілька років, а не десятиліть - це буде найкращим доказом того, що агресор не зможе вкрасти наше майбутнє і вбивати людей навіть після війни”, - підсумувала Перший віцепрем’єр-міністр України.

Нагадаємо, що раніше Міністерство економіки повідомляло про підписану угоду про субсидії у галузі рибальства. Зазначається, що ратифікація угоди передбачає встановлення нових обов'язкових багатосторонніх правил для обмеження шкідливих рибальських субсидій, які є ключовим фактором значного виснаження світових рибних запасів.  Крім того, у зазначеному документі визнаються особливі потреби країн, що розвиваються, та найменш розвинених країн, у зв’язку з чим створюється фонд для надання технічної допомоги та розвитку потенціалу, щоб допомогти їм у виконанні взятих на себе зобов’язань.

© 2020 ternopol-inform

Мої відео