Тернопіль Інформ

Там, де потрібні: юристи системи БПД Миколаївщини завітали до внутрішньо переміщених осіб, що наразі проживають в одному з населених пунктів області

Там, де потрібні: юристи системи БПД Миколаївщини завітали до внутрішньо переміщених осіб, що наразі проживають в одному з населених пунктів області
390006 ПЕРЕГЛЯДІВ

Там, де потрібні: юристи системи БПД Миколаївщини завітали до внутрішньо переміщених осіб, що наразі проживають в одному з населених пунктів області. Для переселенців підготували тренінг, протягом якого розглянули ряд питань, які можуть бути цікаві людям, що були вимушені покинути свої домівки через активні бойові дії на їх території. Зокрема йшлося про компенсацію за пошкоджене майно, отримання соціальних допомог, а також можливостей отримання правової допомоги.

Організаторами тренінгу виступили багаторічні партнери системи БПД – громадська організація «Десяте квітня», яка опікуються проблемами внутрішньо переміщених осіб, зокрема забезпечують їх соціальний, юридичний і психологічний супровід. Звертаючись до учасників тренінгу представниця громадськоъ організації Вікторія Радкевич зауважила на необхідності вчасного звернення по допомогу.

«Навіть якщо ви вважаєте, що ваша проблема не має вирішення краще звернутися до фахівців, зокрема нашої громадської організації, і вони знайдуть всі можливі шляхи, щоб проблему було розв’язано», - зауважила Вікторія Радкевич.

Зазначену думку підтримала і директорка Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях Наталія Гнатуша.

«В практиці наших юристів є не одна справа, коли для вирішення важкої на думку клієнта ситуації вистачало лише консультації та допомоги у складанні листа до певної організації. Головне якомога раніше звернутися до фахівця та почати всі необхідні процедури, зокрема це стосується питання фіксації пошкоджень житла», -  зауважила очільниця системи БПД регіону.

Відзначимо, що відповідно до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», ВПО мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в захисті, здійсненні представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складенні документів процесуального характеру. Громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як ВПО, мають право на безоплатне представництво їхніх інтересів з питань, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік ВПО.

Власними успішними кейсами надання правової допомоги внутрішньо перемішеним особам поділилася юристка Миколаївського бюро правової допомоги №2 Тетяна Брюханова. Так, фахівчиня зазначила, що юристи системи розпочали правову допомогу ВПО ще в 2015 році, однак звісно, що з 24 лютого таких звернень стало значно більше.

«Сьогодні переселенців хвилюють найрізноманітніші питання і якщо в перші місяці дії воєнного стану людей здебільшого хвилювали питання щодо соціального забезпечення, то наразі ми вже маємо звернення і в усіх інших сферах права», - розповіла юристка.

На завершення тренінгу для учасників працював консультаційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги, де кожен міг отримати правову консультацію та певний алгоритм дій для початку вирішення своєї юридичної проблеми.

Як отримати безоплатну правову допомогу

Отримати усну консультацію з вашого питання можна у контакт-центрі системи БПД за номером: 0 800 213 103 дзвінки безкоштовні, юристи на лінії пн-пт з 8:00 до 19:00, сб-нд з 9:00 до 18:00.

Щоб отримати правову консультацію письмово, напишіть у телеграм-бот: https://t.me/LegalAidUkraineBot (юристи відповідають у робочі дні).

Або завітайте до найближчого з наших бюро: https://bit.ly/bpd_buro

Усі сервіси доступу до безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Довідково. Громадська Організація "Десяте квітня" за підтримки агенції ООН у справах біженців активно допомагає внутрішньо переміщеним особам справлятися з їхньою бідою, забезпечує соціальний, юридичний і психологічний  супровід постраждалим від збройної агресії російської федерації.

В громадській організації працює безкоштовна гаряча лінія з юридичної, соціальної та психологічної допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Гаряча лінія: 0 800 33 28 58 (Всі дзвінки безкоштовні в межах території України)

Співробітники зможуть вам надати кваліфіковану консультацію з наступних питань:

·                 Доступ до соціальних послуг

·                 Оформлення довідки ВПО та матеріальної допомоги

·                 Документування

·                 Інформація щодо можливих видів допомоги Міжнародних організацій в Україні

·                 Пошук житла та центрів розміщення переселенців

·                 Гуманітарна допомога

·                 Інформація про місця отримання гуманітарної допомоги Психологічна допомога (онлайн/офлайн)

Консультації доступні щодня з 08:00 до 22:00 без перерв та вихідних.

 

 

© 2020 ternopol-inform

Мої відео