Тернопіль Інформ

Київ без сигаретних викладок. Київрада закликала парламент захистити дітей від куріння

Київ без сигаретних викладок. Київрада закликала парламент захистити дітей від куріння
273488 ПЕРЕГЛЯДІВ

Київрада звернулася до Верховної Ради України із закликом заборонити видиме розміщення тютюнових та нікотинових виробів, їхніх упаковок у місцях роздрібної торгівлі. Відповідне звернення опубліковане на сайті Київської міської ради.

 

Столичні депутати закликають колег з парламенту внести зміни до Закону України №2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» з метою запобігання зростання поширеності куріння та  захисту дітей і молоді від залучення до вживання тютюну та нікотину

Через яскраву викладку учні середньої та старшої школи вкрай схильні піддаватися впливу реклами тютюнових виробів, а тому потребують захисту від агресивного маркетингу. На сьогодні серед підлітків віком від 13-15 років кожен п’ятий курить електронні сигарети, а кожен сьомий — теперішній курець тютюнових виробів. Як свідчить статистика, понад 60% українських курців викурили першу сигарету у віці до 18 років. Згідно з даними ВООЗ вживання тютюну є причиною хвороб, внаслідок яких в Україні щороку помирає 130 тисяч людей.

Дослідження, проведені у 42 країнах, показують, що така реклама сигарет агресивно впливає на дітей у країнах з середнім та низьким рівнем доходу. Саме тому тютюнові компанії всіляко заохочують дрібних продавців продавати свою смертельну продукцію у вітринах, які світяться немов новорічні ялинки.

 

Не зважаючи на те, що будь-яка реклама, спонсорство та стимулювання продажів заборонені в Україні з 2012 року, тютюнова індустрія вдається до маніпуляцій та обладнала ледь не кожну точку продажу тютюну рекламною викладкою сигарет. Особливо агресивною є тактика рекламної викладки тютюнових виробів у місцях роздрібної торгівлі у Києві. Згідно з дослідженням Університету Джона Гопкінса, на кожну школу столиці у радіусі 250 метрів припадає майже 4 місця роздрібної торгівлі тютюнових виробів.  96% місць торгівлі тютюновими виробами мають рекламну викладку тютюнових виробів. У 94% викладок тютюнових виробів медичне попередження на пачці заклеєне цінником.

 

Розміщення сигарет на рівні дитячих очей поруч із популярними серед молоді товарами, як-от солодощі, формує соціальну толерантність до куріння, а використання яскравих дизайнерських рішень підводить молодих людей до думки, що курити — це не тільки прийнятно, але й модно. Для людей, які кинули курити, механізм викладки працює як нагадування. Діти, які бачать сигарети у яскравих вітринах магазинів, на 64% більше схильні почати курити, а 38% курців, які намагаються кинути курити, згодні, що наявність тютюнових виробів у вітринах магазинів викликає потяг до куріння.

 

Необхідність законодавчої заборони викладки сигарет як форми стимулювання продажів виникає з міжнародних зобов’язань України — Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну РКБТ, ратифікованої Верховною Радою України 2006 року. Варто зазначити, що за законодавчу заборону викладки сигарет виступає і українське суспільство: відповідно до опитування КМІС, проведеного у травні 2022 року, 81% дорослих українців підтримують заборону видимого розміщення тютюнових виробів у вітринах магазинів та кіосків, водночас згідно з даними ВООЗ, сигарети у вітринах вважають рекламою 72% українців.

 

Тож запровадженням заборони видимого розміщення тютюнових та нікотинових виробів у місцях роздрібної торгівлі Верховна Рада Україна втілить волю абсолютної більшості громадян України.

 

Турбота про здоровʼя — твій внесок у Перемогу України!

 

Київрада планує звернутися до парламенту з проханням прибрати сигарети з вітрин магазинів та кіосків.

Теги: Київрада, Куріння, викладка, сигарети, Верховна Рада

© 2020 ternopol-inform

Мої відео