Тернопіль Інформ

Що таке насправді «Безсмертний полк», або чому російська національна ідея війни приречена? Головні пропагандистські меседжі 7-8 травня

Що таке насправді «Безсмертний полк», або чому російська національна ідея війни приречена? Головні пропагандистські меседжі 7-8 травня
301052 ПЕРЕГЛЯДІВ

Що таке насправді «Безсмертний полк», або чому російська національна ідея війни приречена. Головні пропагандистські меседжі 7-8 травня

Дії російської федерації нелогічні та непослідовні. З одного боку країна-агресор відкриває кримінальні справи через те, що України залучає до військових дій строковиків, з іншого боку використовує таких самих призовників для захоплення Харківської області. 7-8 травня російський інформаційний простір був переповнений фейками та працював на користь путінської пропагандистської машини. Ось найважливіші та найпомітніші з них.

Так звана проривна броня російських танків: яка насправді їхня ціна?

За пару днів до традиційного у російській федерації параду перемоги у російській пресі розпочався шквал публікацій, що розхвалюють потужність озброєння путінської армії. І хоча всім було зрозуміло, що цього разу парад не буде таким яскравим і величним, як завжди, через масову загибель російської військової техніки в Україні, їхні журналісти наперебій розповідали про так звану проривну броню їхніх танків. За версією рос ЗМІ, ці унікальні бойові машини мають реактивну швидкість та буквально непідвласні атакам не лише української, але й американської бойової техніки.

Розвінчати цей міф дуже просто, і українські військові експерти та журналісти давно зробили це. Дивлячись на мапу бойових дій, вони просто констатували факт, що ці «суперсучасні й потужні» танки на 75 день війни змогли пройти територією України зовсім небагато. Враховуючи, що більш як 1130 одиниць російської бойової техніки вже знищено, можна зробити висновок, що «проривна броня» насправді не така вже й потужна. Те, що танків у росіян недостатньо, підтверджує і той факт, що вони почали терміново відновлювати та модернізувати стару техніку. Так, російський портал держзакупівель повідомляє, що за останній час на бронетанковому заводі у Єкатеринбурзі було модернізовано понад 211 одиниць застарілих танків з минулого століття. Як повідомляється, було замовлено контейнери динамічного захисту «Контакт-1». Враховуючи, що всі нові бойові машини вже під час виготовлення оснащуються цими контейнерами, експерти зробили висновок, що росіяни реанімують та готують до відправлення на фронт застарілі моделі 70-80-х років XX століття.

Ще один факт – для оснащення цих танків сьогодні у Росії використовуються контейнери моделі «Контакт-1», тоді як ще у 80-х роках була створена броня версії «Контакт-5». Тобто бойові машини, які росіяни планують відправляти до України, навіть після модернізації будуть все одно застарілими стосовно сучасних військових технологій. Отже, висновки для РФ невтішні: вони не мають можливості відправляти в Україну сучасні й потужні танки, а модернізація старих машин викликана лише суттєвими втратами російської армії та необхідністю за будь-яку ціну продовжувати війну. Варто пам’ятати, що ще два місяці тому Росія втратила в Україні не менше 74 нових танків T-80. З того часу втрат сталося значно більше, тоді як резервів для відновлення військової потужності у Росії немає.

 

Що з особовим складом у російській армії?

У Росії проблеми не лише з військовою технікою. Знайти достатньо добровольців, які бажають стати м’ясом для війни в Україні, теж нелегко. Стало відомо, що навіть у найбільш депресивних і бідних регіонах російської федерації, охочих відправитися на війну з Україною було обмаль. Наприклад, в Інгушетії, де майже 30% людей безробітні, беруть на роботу тільки тих, хто підписує згоду піти добровольцем в армію.

Місцеве видання у Пскові розповіло, що ще у лютому з області було вивезено до Білорусі 60 військових. Коли вони дізналися, що їх збираються відправили на війну з Україною, то відмовилися і повернулися на батьківщину. На деяких з них відкрили кримінальні справи, а більшість були звільнені.

                   Російське вторгнення в Україну

Не надто прагнуть воювати в Україні й у Хакасії. У квітні 11 бійців місцевого ОМОНу відмовилися від перетину кордону з нашою державою, обґрунтувавши своє рішення тим, що це не входить у їхні службові обов’язки. А двома місяцями раніше 12 представників роти «Пластун» з ОМОНу Краснодарського краю відмовилися перетинати український кордон, пославшись на те, що у них немає закордонного паспорта, а їхні прямі службові обов’язки не виходять за межі РФ. Після цього інциденту ОМОНівців було повернено до Краснодара і звільнено зі служби.

Всі ці здавалося б далекі один від одного територіально та ментально люди схожі в одному: вони розуміють абсурдність війни з Україною та усвідомлюють справжню причину та суть «спецоперації».

 

Чому Росія постійно потребує молодої крові: постійний приплив строковиків до армії

Не для кого не секрет, що російській армії для продовження війни потрібна свіжа кров та гарматне м'ясо. Як мінімум 300 солдатів вже відправилися на війну до України, з них чимала частина офіційно вважається зниклими безвісти.

Після того, як родичі зниклих солдатів строкової служби почали масово писати заяви, було проведено перевірку і відкрито справу проти командира одного з полків Ставрополя. Згідно з офіційними повідомленнями, цей командир самовільно допустив строковиків до відправлення виконувати «спецоперацію». Однак, як стало відомо пізніше, пропонувати підписати військовий контракт після 3 місяців строкової служби був звичною практикою для російської армії.

                                      Російське вторгнення в Україну

Заведення подібних кримінальних справ є лише способом очистити репутацію і створити ілюзію порядку. Насправді достеменно відомо, що навіть зараз на Харківщині у бойових діях бере участь 217-й парашутно-десантний полк, у складі якого частково є строковики. За інформацією української розвідки, лише 4 дні дається цим солдатам, щоб адаптуватися до справжніх бойових реалій. Про те, що їх імовірно чекає або загибель, або полон, молоді військові скоріше за все не здогадуються. І це не єдині приклади: у Росії бракує професійних військових і добровольців, тому подібні прецеденти будуть зустрічатися все частіше.

 

Правдива історія «Безсмертного полку» та сучасне її прочитання

Урочиста хода з портретами на паличках у День Перемоги – не більше ніж оплачувана акція від російської пропагандистської держави. Причому оплата за цю «роботу» незначна. Згідно з оголошеннями, які з’явилися незадовго до 9 травня, за годину таким активістам платять 150 рублів. Причому в оголошенні немає жодних вимог, лише пройти марш з виданим заздалегідь портретом та відзвітувати організаторам про участь.

Російське вторгнення в Україну

Десять років тому цю акцію, що зараз знецінилася і перетворилася на справжній фарс, заснували журналісти Сергій Лапенков, Сергій Колотовкін та Ігор Дмитрієв з міста Томськ. Згідно з їх пропозицією, росіяни мали вийти 9 травня на вулиці з фотографіями своїх родичів, які брали участь у війні 1941-1945 років. Тоді влада підтримала цю ініціативу і вже скоро по всій Росії на День перемоги проходила така акція. Щоправда, на цій ході з’являлися прапори всіх політичних партій і навіть портрети Сталіна. А згодом партія «єдиная россия» заявила себе як ініціатора та організатора акції.

У 2022 році губернатор Воронезької області Олександр Гусєв запропонував приносити на парад портрети військових, які загинули під час вторгнення в Україну, маючи їх за нових героїв для росіян. Первісні організатори акції виступили проти подібної ініціативи, відхрестившись від сучасного розуміння їхньої ідеї. Журналісти розповіли, що початковий сенс їхнього задуму був підмінений і знецінений. Адже найголовніше в їхньому розумінні – це мир, і жодна ідеологія не важливіша за нього. Як вони розповіли, мільйони людей під час Другої Світової війни віддали життя за мир, тоді як нинішня російська влада не лише цинічно нівелює їхні жертви, але й призводить до нових смертей і страждань.

 

 

Теги: Російське вторгнення в Україну

© 2020 ternopol-inform

Мої відео