Тернопіль Інформ

Україна і світ

Україна і світ
304450 ПЕРЕГЛЯДІВ

Події, які відбуваються в Україні з моменту повномасштабного вторгнення росії турбують не лише українців, а майже весь світ. Це не лише слова підтримки, це і дії. Розглянемо період із 6 по 8 квітня включно.

Зранку 6 квітня стало відомо, що Президент США Джо Байден вирішив надати додаткову військову допомогу Україні на $100 млн. Такий обсяг допомоги включає в себе оборонні товари, послуги, військове навчання та підготовку, а також протитанкові системи Javelin, про що уточнив держсекретар США Ентоні Блінкен.

У свою чергу, Голова Європейської ради Шарль Мішель заявив у своєму Твіттері: «Новий пакет містить заборону на імпорт вугілля. І я думаю, що рано чи пізно знадобляться також заходи щодо нафти, і навіть газу».

«Епоха взаємодії з росією закінчилася. Нам потрібен новий підхід до безпеки в Європі, заснований на стійкості, обороні та стримуванні», – сказала міністерка закордонних справ Великобританії в НАТО Ліз Трасс.

Бельгія заблокувала російські фінансові операції на майже €200 млрд і заморозила активи на €2,7 млрд. А Велика Британія передає близько 20 машин швидкої допомоги до України на заміну тим, що були знищені росією.

На цьому сумні новини для росіян не закінчилися. У той же день помер Жириновський Володимир Вольфович, що був лідером російської ліберально-демократичної партії та українофобом. Про його смерть повідомив спікер Держдуми рф В'ячеслав Володін у своєму телеграм-каналі, зазначивши, що сталося це «після тяжкої хвороби».

Українські організації також не стоять осторонь - Всеукраїнська рада церков та релігійних організацій закликала всі країни світу визнати воєнні злочини росії в Україні геноцидом українського народу у своїй заяві про геноцид Українського народу.

Представники різних країн засудили звірство російських окупантів у Бучі:

§  «Останні новини про війну в Україні замість того, щоб принести полегшення та надію, принесли нові звірства, такі як різанина в Бучі», - сказав Франциск наприкінці своєї щотижневої аудієнції у ватиканській залі. Отримавши український прапор з Бучі, поцілував його.

§  Канцлер Олаф Шольц під час опитування уряду в Бундестазі зазначив, що його країна обговорює з Україною можливі гарантії безпеки для Києва, але робить це конфіденційно.

§  Президент Польщі Анджей Дуда в інтерв’ю CNN сказав: «Мета цього вторгнення – знищити українську націю».

§  Лідер більшості Чак Шумер у промові на залі сенату того ж дня також заявив, російські війська здійснюють «геноцид». Тому було ухвалено закон, який дозволяє Байдену використовувати програму «ленд-лізу» для швидшого відправлення зброї в Україну.

Маріупольська міська рада повідомила, що у них запрацювали російські мобільні крематорії. «Після широкого міжнародного розголосу геноциду в Бучі, вище керівництво рф наказало знищити будь-які свідоцтва злочинів своєї армії в Маріуполі», - пишеться у їх офіційному телеграм-каналі. Вважають, що жертвами окупантів могли стати десятки тисяч цивільних маріупольців. «Саме тому, мовляв, росія не поспішає давати зелене світло місії Туреччини та іншим ініціативам з порятунку та повної евакуації Маріуполя»,- зазначили у міськраді.

А вже 7 квітня за даними голосування Генеральна Асамблея ООН виключили росію з Ради прав людини, не дивлячись на те, що попередньо російські дипломати розсилали членам ООН записки з погрозами, якщо ті проголосують за їх виключення.

Компанія Microsoft повідомила про те, що зірвала спроби російських хакерів за допомогою 7 інтернет-доменів шпигувати за аналітичними центрами, державними органами в США та ЄС, за українськими установами і ЗМІ. Microsoft взяла їх під контроль за дозволом суду, цим зменшила їх використання хакерами Strontium.

Генштаб ЗСУ повідомив, що через загальну мобілізацію не буде проводитися Україні не проводитимуть весняний призов на строкову військову службу. А міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив на брифінгу у Брюсселі: «Битва між Україною і росією за Донбас буде схожа на Другу світову війну».

У четвер стало відомо, що британський гурт Portishead збере перший концерт за 7 років, щоб зіграти на підтримку України, кошти з якого передадуть фонду War Child, що опікується дітьми на території країн, де ведеться війна.

А вже наступного дня відбувся реліз пісні групи Pink Floyd «Hey, Hey, Rise Up!» з вокалом українського музиканта та вокаліста гурту «Бумбокс». І це перша їх пісня з 1994 року.

Італійський гурт Måneskin закликає допомагати українським біженцям. Було випущено відеоролик, у якому показали які звірства чинили російські окупанти в Україні.

Ворог вдарив «Точкою-У» по залізничному вокзалу Краматорська. Саме там перебували люди, котрі очікували на евакуацію. На це зреагували президенти США і Франції. Еммануель Макрон назвав ракетний удар по вокзалу Краматорська «мерзотою» , а Джо Байден – «ще одним жахливим звірством росії». Обидва президенти пообіцяли розслідувати цей жахливий злочин із партнерами, скоєний проти мирного населення.

«Я також започатковую проект вартістю 7,5 мільйонів євро на підтримку проведення розшуку і збору даних про осіб, зниклих безвісти», - заявив Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель та прем'єр-міністр Словаччини Едуард Геґер у п’ятницю відвідали Бучу й розпочали зустріч. Офіс Президента повідомляє: «Відбудуться перемовини у вузькому колі, після чого Глава держави та представники ЄС зроблять заяви для українських та іноземних ЗМІ й дадуть відповіді на їхні запитання».

Підсумовуючи, росія досі безуспішно намагається захопити Київ та взяти під контроль різні населені пункти України, перейшовши до винищення цивільних людей. Наші союзники засуджують дії рф, вводять із кожним разом жорстокіші санкції проти країни-агресора та надають нам допомогу в різних сферах. Цим займаються не лише міжнародні представники влади, але й компанії, музичні гурти, церкви тощо. А разом – ми сила.

З Україною зараз увесь світ, от і перемога буде за нами!

 

Автор: Анастасія Мудрак

Теги: Україна понад усе!, Російське вторгнення в Україну

© 2020 ternopol-inform

Мої відео