Тернопіль Інформ

Як відбувається координація співробітництва між Україною та ЄС?

Як відбувається координація співробітництва між Україною та ЄС?
221108 ПЕРЕГЛЯДІВ

1 січня 2016 року Україна приєдналася до ПВЗВТ з ЄС. 

Українським громадянам з 11 червня 2017 року було надано безвізовий режим для в'їзду до країн Шенгенської зони терміном до 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду. Угода про асоціацію офіційно набула чинності 1 вересня 2017 року.

Система координації співробітництва між Україною та ЄС

На сьогодні основним документом, що визначає форму, зміст, процедури та механізми співробітництва між Україною та ЄС, є Спільна угода між Україною та ЄС.

Відповідно до ст. 460-470 Розділ 7 «Інститути, загальні та заключні положення» спільної угоди, глави 1 «Організаційна структура» основними координуючими органами є:

  • Саміт Україна-ЄС, що є найвищим політичним рівнем діалогу між сторонами, особливо діалогу щодо імплементації угоди (проводиться раз на рік). Саміт має на меті всебічний нагляд за виконанням угоди та обговорення двосторонніх або міжнародних питань, що становлять спільний інтерес;
  • Рада Асоціації, що здійснює нагляд і нагляд за застосуванням та виконанням Угоди про асоціацію, а також регулярно переглядає дію цієї Угоди відповідно до її цілей. Засідання ради асоціації проводяться регулярно (на міністерському рівні) не рідше одного разу на рік і коли цього вимагають обставини. Зустріч відбувається за обопільною згодою Ради асоціації у будь-якому необхідному складі.

Разом з наглядом та контролем за виконанням угоди про асоціацію, рада директорів асоціації розглядає будь-які основні питання, що виникають за угодою та інші двосторонні чи міжнародні питання, що становлять спільний інтерес. Комітет асоціації зобов’язаний допомагати раді директорів у виконанні обов’язків і складається з представників договірних сторін, переважно вищих посадових осіб. Комітет асоціації очолюють по черзі представники України та профспілки. Засідання комітету проводиться не рідше одного разу на рік. Рада Асоціації може делегувати будь-які свої повноваження Комітету Асоціації, включаючи обов’язкові підкомітети, які мають надавати допомогу відповідно до положень цієї Угоди. Відповідно до рішення Ради асоціації від 15 грудня 2014 року Комітет асоціації Європейський Союз-Україна створив два підкомітети: підкомітет свободи, безпеки та юстиції та Підкомітет з питань економіки та іншого секторального співробітництва.

Парламентський комітет Асоціації є форумом для зустрічей та обміну думками між депутатами України та Європарламенту. За даними парламентського комітету, до його складу входять депутати Верховної Ради України та Європарламенту.

Засідання комітету мають проводитися регулярно, і рішення має приймати він.

Голова Парламентського комітету Асоціації обіймає кожна сторона по ротації відповідно до положень її регламенту.

Парламентський комітет має право вимагати від ради асоціації надати інформацію про виконання угоди асоціації та надати їй рекомендації. Парламентський комітет Асоціації може створювати відповідні підкомітети.

Платформа громадянського суспільства, призначена для сприяння регулярним зустрічам представників громадянського суспільства для інформування їх про виконання союзної угоди та врахування їхнього внеску в реалізацію угоди.

Платформа громадянського суспільства складається з представників громадянського суспільства України, з однієї сторони, і членів Європейського економічного і соціального комітету з іншої.
 
Засідання платформи громадянського суспільства проводяться регулярно і вирішуються нею самостійно. Платформу громадянського суспільства приймають по черзі представники сторін.
 
Платформа громадянського суспільства може давати рекомендації раді асоціації. Крім того, комітети асоціації та парламентські комітети асоціації підтримують регулярні контакти з представниками платформ громадянського суспільства для отримання їхньої думки щодо досягнення цілей угоди асоціації. Копенгагенські стандарти розширення та поглиблення європейської інтеграції.

У червні 1993 року Європейська рада в Копенгагені затвердила критерії для кандидатів на вступ до Європейського Союзу (Копенгагенські стандарти), зокрема:

Приєднання України до програми «Креативна Європа»

 

Окрім того, під час саміту було завершено долучення України до ініціативи «Креативна Європа» (Creative Europe) – програми ЄС з підтримки культурного та креативного секторів на період 2021-2027 років. Нова програма й надалі сприятиме розвитку культурного спадку, креативності, інтернаціоналізму, підвищенню рівня професіоналізму, розвитку інновацій та більшій конкурентоспроможності в креативному та культурному секторах. Відтепер українські організації, що працюють в культурній та креативній сферах, матимуть змогу взяти участь у флагманській програмі ЄС на тих самих умовах, що й організації з країн-членів ЄС. Бюджет програми складає 2,44 млрд євро.

 

© 2020 ternopol-inform

Мої відео