Тернопіль Інформ

ТЕПЕР РОСЛИННА ЇЖА ДОСТУПНА КОЖНОМУ

ТЕПЕР РОСЛИННА ЇЖА ДОСТУПНА КОЖНОМУ
383420 ПЕРЕГЛЯДІВ

Протягом останніх років можна помітити як все більше людей відмовляється від їжі тваринного походження, натомість надаючи перевагу рослинному харчуванню.

На вітчизняному ринку ще зовсім нещодавно вегани та вегетаріанці повинні були пристосовуватись до таких умов, часто відмовляючи собі у відвідуванні закладів харчування, а натомість готувати самостійно. Не було поширеним й існування магазинів, що спеціалізуються на рослинній продукції. На щастя, ситуація змінюється на краще і зараз все частіше з’являються заклади рослинного харчування, виробники харчової продукції знаходять нові рішення для заміни тваринної їжі. Так, наприклад, замість звичного всім коров’ячого молока — рисове, мигдалеве, вівсяне або соєве, желатин замінюють  — агар-агаром, а м’ясо замінює  — сейтан чи тофу.

Вегетаріанство ≠ Дієта

Багато хто досі вірить в міф, що вегетаріанство це обмеження у їжі, помилково вважаючи їх харчування доволі одноманітним. Проте, це зовсім не так, адже вегетаріанство - це про стиль життя, а точно не про обмеження. І з сучасними можливостями знаходити практично аналогічні замінники тваринній продукції, у світі зростає кількість людей, які обирають такий стиль життя. До десятків мільйонів вегетаріанців по всьому світі приєднуються майже кожного дня ще мільйони людей, які обирають овочі та фрукти замість продуктів тваринного походження. Однією з причин цьому є той факт, що вегетаріанське харчування є більш корисним для здоров'я.

Але є й інша причина, є й ті хто переходить до такого харчування з етичних міркувань, вважаючи аморальним вбивати тварин задля споживання їхнього м'яса. Є й ті хто схвильований наслідками, які можуть настати через вбивство тварин, а саме негативний вплив на навколишнє середовище.

Сама культура такого харчування виникла дуже давно. Деякі релігії використовують вегетаріанство в якості певної філософії.

Кафе «Green» та мережа виробництва рослинних харчових продуктів «Зелена Корова». Як українці зробили вегетаріанське харчування доступним та різноманітним

Львів’янка Дарія Яремчук та кримчанин Вадим Хребтов у 2014 році відкрили у Львові перше вегетаріанське кафе «Green». Така ідея прийшла до засновників через нестачу якісних продуктів рослинного походження, тому вони вирішили запустити власне виробництво «Зелена Корова». Зараз Дарина та Вадим є одними з найвідоміших виробників фалафелю, тофу та соєвого молока на українському ринку.

Створена мережа не єдиний бізнес, пов’язаний з рослинною дієтою. Також, молоді підприємці відкрили львівське вегетаріанське арткафе Green та кафе швидкого харчування Little Green. Діяльність цих закладів спрямована на те, щоб дати людям знання про свідоме харчування та показати багатогранність рослинного меню.

Придбати продукцію від «Зеленої Корови» можна в супермаркетах, або ж замовити на сайті.

Яка історія створення закладів?

Дарія — вегетаріанка з досвідом вже понад 25 років. Перша відмова від м’яса була вимушеною, через проблеми зі здоров’ям, але пізніше це стало свідомим вибором. Жінка розповіла, що коли тільки розпочинала своє лікування, відмова від м’ясної продукції була обов’язковою, адже саме така їжа є важкою для шлунку. Згодом Дарія зробила усвідомлений вибір: не повертатися до м’яса і риби. Відмовившись від харчів тваринного походження жінка зрозуміла, що її життя почало змінюватись, як і її свідомість.

Її колега Вадим також не споживає продукцію тваринного походження протягом близько восьми років та докладає зусиль, щоб донести таку філософію до інших людей. Це йому вдається за допомогою своєї роботи.  Спершу Вадим не зовсім переймався через тварин, мовляв: ну тварини й тварини. Проте після переходу до вегетаріанського харчування він відчув єдність з природою, певну близькість з тваринами. Розуміючи, що це теж жива істота, замислюєшся: чи справді необхідно позбавляти її життя заради їжі? Тим паче, що зараз є багато варіантів рослинних замінників,- розповідає Вадим.

Відкриття першого вегетаріанського кафе у Львові

Навесні 2014 року у середмісті Львова, на вулиці Братів Рогатинців відбулося відкриття першого кафе Green.

Над розробкою меню довелося важко попрацювати. Його, до речі, змінюють кожні 4 місяці. Дарія розповіла, що головною метою їхніх кулінарних розробок є — показати, що вегетаріанське харчування може бути багатогранним та збалансованим.

Дарія розповіла: Пошук рецептів був доволі ретельним, адже раніше вегетаріанство не було таким поширеним. Її колега Вадим багато експериментував, щоб досягти балансу всіх необхідних людському організмові елементів: білків, жирів та вуглеводів.

«Зелена Корова»

 «Зелена Корова» - виробник рослинної продукції. За історію свого існування, команді вдалося створити широкий асортимент продукції. У них ви можете придбати: тофу - сир із молока соєвих бобів, хумус - закуска з нуту і сезамової пасти, фалафель - тефтелі з нуту та багато іншого.

 Але, в основі виробництва більшості продуктів, звісно ж, є соя. Соєвий білок відносно легко засвоюється організмом не перевантажуючи шлунок. Високий вміст білків і жирів, набору незамінних амінокислот, кальцію, калію та клітковини робить таку продукцію корисною для організму. До речі, соєві боби є найпоширенішим замінником м’яса.

Люди, які перестають харчуватись тваринною продукцією, переймаються, щоби в їхньому раціоні було достатньо білку, але соєва продукція багата білком, тому немає жодних причин для хвилювань.

© 2020 ternopol-inform

Мої відео