Тернопіль Інформ

Повернули незаконно скасовану субсидію

Повернули незаконно  скасовану  субсидію
297434 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ольга  Михайлівна самотня жінка, яка ледве  виживає на крихітну пенсію, що не перевищує трьох тисяч гривень. Від чоловіка їй залишилася чотирьох кімнатна кватира. Оскільки пенсія не покривала всі виплати комунальних послуг навіть з урахуванням субсидії, у 2018 році  вона вирішила обміняти свою квартиру на однокімнатну. Обмін був здійснений без  грошових доплат. 

Після переїзду жінка звернулась з заявою до управління соціального захисту населення  (далі –УСЗН) за оформленням субсидії. До заяви були додані всі необхідні документи. Під час візиту Ольга Михайлівна запитала, чи треба їй надавати інформацію про отриману квартиру шляхом обміну, відповіді вона не отримала. Однак, субсидію їй нарахували  з листопада 2018 по квітень 2019 включно. У 2019 році субсидія нараховувалась автоматично.

«В новій квартирі разом з субсидією комунальні послуги сплачувати легше, тепер навіть і на ліки вистачає» -розповідала жінка.

Однак не все так добре, як здавалося. У липні Ольга Михайлівна отримала  від  УСЗН вимогу повернути надмірно сплачені кошти за період з 01.11.2018 по 30.05.2020  у сумі 7848,14 грн. З листа стало відомо, що під час перевірки УСЗН встановило, що жінка отримала  квартиру в особисту приватну власність, але своєчасно не повідомила про це УСЗН. Не розуміючи причин такої відмови, жінка звернулась до УСЗН с заявою про надання роз’яснень.  Вона не могла зрозуміти, що саме призвело до такого рішення.

В отриманій відповіді  зазначалося, що з гідно з отриманих даних за результатами перевірки УСЗН було  встановлено набуття права власності на квартиру, вартість якої перевищує 50 000 гривень, що не було відображено у декларації, поданої до УСЗН на день звернення за субсидією у 2018 році. Зазначене призвело до переплати бюджетних коштів загальною сумою 10 559,66 грн,  з них 2711,52 повернуто комунальними службами шляхом зняття з рахунків жінки,  решту суму 7848,14 грн необхідно повернути в бюджет.

Добре, що не по далеку знаходиться Дружківське бюро правової допомоги Краматорського місцевого центру. Жінка не вагаючись звернулась за допомогою до юристів.

«Я не розуміла, чому вони вимагають повернути гроші. Моя пенсія не перевищує трьох тисяч гривень. В мене не має таких коштів, а допомагати мені нема кому» - пояснювала Ольга Михайлівна.

За справу взялась фахівчиня, Дар’я Єроменко, яка ознайомившись зі справою Ольги Михайлівни, встановила протиправні дії з боку УСЗН. Дохід жінки складається лише з пенсії, яка не перевищує 3708 гривень в місяць, тому вона має право на безоплатну правову допомогу. Узгодивши правову позицію з жінкою, юристка підготувала адміністративний позов  про визнання дій протиправними, скасування рішення УСЗН та відшкодування коштів по переплаченій житловій субсидії. Донецький окружний адміністративний суд задовольнив позовні вимоги повністю. УСЗН не погодився з рішенням суду та подав апеляційну скаргу. Перший апеляційний адміністративний суд своєю постановою залишив апеляційну скаргу без задоволення, а рішення Донецького окружного адміністративного суду без змін. Наразі жінка задоволена, кошти повернуті, а субсидія  та її права відновлені.

 

Коментар Дар’ї  Єроменко

Порядок нарахування та виплат субсидії регулюється Положенням про порядок призначення житлових субсидій затвердженого Кабінетом Міністрів України від 25.10.1998 №848 (далі Положення), в якому затверджено чіткий порядок нарахування та припинення виплат субсидії. Підпунктом 4 пункту 6 Положення, який діяв на момент звернення передбачено, що житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо будь-хто із складу домогосподарства або член сім`ї протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії, призначенням житлової субсидії без звернення здійснив купівлю або іншим законним способом набув право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб, будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) будь-які послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг згідно із соціальною нормою житла (в тому числі понаднормової площі житла на суму, яка на дату купівлі, оплати, набуття права власності в інший законний спосіб перевищує 50 000 гривень.

Пункт 119 Положення визначений перелік підстав, за яких можуть бути припинені виплати субсидії, а саме надання неправомірних відомостей в декларації, що вплинули на встановлення права на житлову субсидію або визначення її розміру на суму, яка перевищує 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день призначення житлової субсидії;

 

В договорі міни (обміну) квартири зазначено, що обмін здійснювався без доплати грошових коштів. Для укладання такого договору, необхідно здійснити оцінку майна, яка прописується в договорі. Ця процедура є необхідною, в тому числі для сплати  податків. Згідно відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків сума нарахованого доходу Ольги Михайлівни за продаж нерухомого майна у  четвертому кварталі 2018 року складає 48000 грн, сума виплаченого доходу - 48000 грн.   Враховуючи, що Ольга Михайлівна обміняла свою квартиру без додаткових доплат, а також те, що сума отриманого доходу за 4 квартал  2018 року не перевищує встановленої  граничної норми в розмірі 50 000 гривень  можна вважати, що УСЗН неправомірно припинив виплати субсидії.

© 2020 ternopol-inform

Мої відео