Тернопіль Інформ

Пенсійний збір при купівлі нерухомості: порядок сплати і повернення

Пенсійний збір при купівлі нерухомості: порядок сплати і повернення
215395 ПЕРЕГЛЯДІВ
Під час купівлі квартири або іншої нерухомості покупець зобов'язаний сплатити 1% від вартості угоди до Пенсійного фонду. Якщо ви купуєте нерухоме майно вперше, то звільняєтеся від сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування. Також не платять пенсійний збір:
- юридичні особи, що купують нерухоме майно за бюджетні гроші;
- організації іноземних держав, які мають імунітет згідно з міжнародними договорами;
- громадяни, які перебували в черзі на одержання житла.
"Порядок звільнення від сплати пенсійного збору осіб, які вперше купують житло або перебувають у черзі на його отримання, були впорядковані 23 вересня 2020 року постановою уряду № 866. Тепер при купівлі першого житла під час оформлення угоди в нотаріуса покупець пише заяву, що він не має права власності на житло і не набував його раніше (не приватизовував, не успадковував, не отримував у дар, не купував частку в спільному майні подружжя). До заяви додаються інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про відсутність зареєстрованих прав власності на житло, а також дані про невикористання житлових чеків для приватизації", - зауважую Тарас Грень, начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів).
Особі, яка перебувала в черзі на одержання житла, необхідно надати документ від органу, до компетенції якого належить ведення обліку такої черги.
Якщо Ви вперше придбали нерухомість декілька років тому і сплатили збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, то маєте можливість повернути ці кошти зараз. Зробити це можна через суд. У законодавстві не закріплено термін, впродовж якого можна повертати пенсійний збір. Для цього необхідно звернутися до територіального управління Пенсійного фонду і надати такі документи:
- заяву в довільній формі;
- договір купівлі-продажу;
- копію квитанції про сплату пенсійного збору;
- інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, яка підтвердить, що придбане житло є першим придбаним нерухомим майном.
Юридична особа у заяві повинна вказати назву компанії та код за ЄДРПОУ, а фізична особа – прізвище, ім'я та по батькові й ідентифікаційний номер.
У заяві необхідно вказати розташування юридичної особи або місце проживання фізичної особи, номер телефону, суму платежу, що підлягає поверненню, спосіб переказу коштів з бюджету – у безготівковій формі із зазначенням реквізитів рахунку одержувача коштів чи в готівковій формі.
Оскільки Пенсійний фонд не має інформації щодо прав власності громадян на нерухоме майно, відповідно й не може встановити факт придбання житла конкретною особою вперше. Тому ПФ відмовить у письмовій формі. Цю відмову необхідно оскаржити в адміністративному суді. Термін позовної давності становить шість місяців від моменту отримання відмови.
Суди стають на бік позивачів, спираючись на рішення Верховного суду, який постановив, що держава в особі Пенсійного фонду зобов'язана довести, що позивач придбав житло не вперше.
Після того, як рішення суду набуде чинності, територіальне управління Пенсійного фонду робить подання до Держказначейства, до документів долучаються копія рішення суду, оригінал квитанції та заява, у якій зазначаються реквізити для повернення коштів.
Судовий збір компенсуватиме Пенсійний фонд.

© 2020 ternopol-inform

Мої відео