Тернопіль Інформ

Як призупинити стягнення аліментів батьком, якщо мати неналежним чином витрачає кошти на дитину?

Як призупинити стягнення аліментів батьком, якщо мати неналежним чином витрачає кошти на дитину?
367090 ПЕРЕГЛЯДІВ

Аліменти на дитину – обов'язок утримання у визначених законом випадках одним із батьків. Аліменти стягуються за домовленістю батька і матері, або примусово – за рішенням суду.
Відповідно до ст.179 Сімейного кодексу України, аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини. Той із батьків або інших законних представників дитини, на ім`я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини.
Припинення стягнення аліментів можливе, якщо одержувач аліментів, наприклад мати, не витрачає отримані нею гроші на дитину.
"Відповідно до ст. 186 СК України контроль за цільовим витрачанням аліментів здійснюється органом опіки та піклування у формі інспекційних відвідувань одержувача аліментів, порядок та періодичність здійснення яких визначаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей. За заявою платника аліментів (крім тих, які мають заборгованість зі сплати аліментів) інспекційні відвідування одержувача аліментів здійснюються органом опіки та піклування позапланово, але не більше одного разу на три місяці", - зазначає ТЬарас Грень, начальник Західного міжрегіонального управлііня Міністерства юстиції (м. Львів).
Відповідно до ч.3 ст.181 Сімейного кодексу України, за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Відтак, з урахуванням предмета даного спору (припинення стягнення аліментів на утримання дитини), однією з обставин, яка підлягає доказуванню у справі, є те, з ким саме з батьків проживає дитина на час розгляду справи судом та ухвалення рішення по справі, зокрема з одержувачем аліментів чи з їх платником.
За нормами Сімейного кодексу (ст. 273 )України передбачається, що припинення стягнення аліментів є можливим у тому випадку, коли одержувач аліментів, наприклад – мати дитини, не витрачає одержані нею аліменти на дитину, дитина проживає з батьком і він повністю її утримує. У такому випадку відбувається припинення стягнення аліментів на ім`я одержувача аліментів 

© 2020 ternopol-inform

Мої відео