Тернопіль Інформ

У Дніпрі презентували документальну стрічку “Літопис чорного тюльпану”

У Дніпрі презентували документальну стрічку “Літопис чорного тюльпану”
173966 ПЕРЕГЛЯДІВ

Фільм присвячений місії “Чорний тюльпан”. Волонтери із пошукових загонів знаходили тіла загиблих на непідконтрольних територіях. Розкопки щоразу могли коштувати їм життя.

З 2014 по 2016 рік волонтери переправляли з непідконтрольних територій тіла солдатів рідним загиблих. За два роки місії знайшли понад 860. І після ідентифікації, усі були повернуті додому.

“Когда говорят о чёрном тюльпане, сразу по телу мурашки. Раненых успевали, а убитых уже никто не забирал, потому что просто не было времени, не было возможности”, - пригадує Віктор Ожогін, ветеран АТО.

Стрічку зібрали зі спогадів волонтерів та відеофрагментів, записаних під час пошукових операцій.

“Все потихоньку пытались что-то снимать и на мобильный телефон и на какую-то мыльницу, ещё на что-то”, - розповідає оператор фільму Костянтин Сологуб.

“Там нічого немає, крім правди. Звичайно, найстрашніші кадри “заблюрені”. Але головне те, що ми чесно розповідаємо що ми бачили, з чим стикались на тій території, в тому числі, і на нашій території, і на лінії розмежування”, - розповідає Вікторія Сімкіна, спів-авторка фільму.

Сьогодні “Чорний тюльпан” займається тим, що робили до конфлікту на сході. Відшукують рештки воїнів Першої та Другої світової, допомагають їх поховати.

© 2020 ternopol-inform

Мої відео