Тернопіль Інформ

Як відмовитися від централізованого опалення: у Кабміні розробили механізм переходу на “автономку”

Як відмовитися від централізованого опалення: у Кабміні розробили механізм переходу на “автономку”
118233 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Україні набув чинності наказ про порядок відключення від централізованого теплопостачання та гарячої води.  Процедура передбачає звернення до кількох комунальних інстанцій та місцевої влади. До того ж, не можна від’єднати від мережі тільки свою квартиру: це має зробити мінімум половина мешканців будинку.

Аби розпочати процедуру від’єднання від централізованого опалення, треба отримати позитивну рекомендацію від профільної комісії. У її складі – 16 фахівців. Збиратимуться вони щонайменше раз на місяць.

Далі доведеться звернутися до постачальників комунальних послуг. Тепловики, електрики, газовики мають дозволити розробити проєкт. Знадобиться і згода сусідів.

Останній етап – сесія міської ради. На ній депутати мають вирішити, чи можете ви опалювати свою квартиру зручним для себе способом.

“Процедура дуже складна. Щоб від’єднатися від центрального опалення, половина багатоквартирного будинку має бути вже відключена від подачі тепла. Тобто треба збиратися всі разом і робити це одночасно”, - розповів голова обласної  ради учасників ринку нерухомості Сергій Логутенко.

Раніше Закон дозволяв відключати від централізованого опалення багатоквартирні будинки тільки повністю. Проте були й виключення, коли одна квартира могла від’єднатися від загальної мережі. Наприклад, якщо власники змогли довести, що отримують неякісну послугу. Тому схожий механізм вже існував, але самостійно впоратися зі збором документів та дозволів було вкрай важко.

“Це займає пів року. Однак треба знати, куди звертатись, що писати, як реагувати на зміни, що казати, як здійснити певний тиск. Тоді можна отримати результат”, - переконаний експерт.

Ті, хто вже відключилися від центрального теплопостачання, розповідають про переваги індивідуального опалення. Коштує це кілька десятків тисяч гривень. Однак щомісячна вартість обігріву суттєво зменшується. Це можливо за рахунок спеціальних зимніх тарифів на електрику та газопостачання.

“Ми вирішили робити електричне опалення, бо хотіли самі вмикати й вимикати його, коли нам хочеться”, - розповіла дніпрянка Анастасія Гречникова.

Нагадуємо, що від’єднання від загальної тепломережі не можливе під час опалювального сезону.

© 2020 ternopol-inform

Мої відео