Тернопіль Інформ

Як оформити опікунство над дитиною під час війни?

Як оформити опікунство над дитиною під час війни?
321947 ПЕРЕГЛЯДІВ

Процедура всиновлення або встановлення опіки загалом є складною та довготривалою. На період воєнного стану в Україні її спростили для тих дітей, які залишилися без батьківського піклування внаслідок того, що місцезнаходження батьків чи законних представників наразі невідоме. Така форма опіки має назву «тимчасове влаштування», а перелік необхідних документів при її оформленні зменшений.
Детальніше про оформлення опікунства над дитиною під час війни розповідає юрист Надвірнянського бюро правової допомоги Людмила Туєшин.
Скористатися правом тимчасово прихистити дитину, яка опинилася без батьків у воєнний час, мають право особи,

 які перебувають у сімейних, родинних відносинах (в тому числі хрещені батьки). Для цього їм потрібно звернутися до служби у справах дітей за місцем свого проживання чи перебування дитини й надати такі документи:
заяву;
 копію паспорта;
документи, що підтверджують сімейні, родинні зв’язки з дитиною;
довідку від нарколога та психіатра про відсутність перебування на обліку;
довідку про наявність чи відсутність судимості опікуна (її можна отримати онлайн через портал «Дія»).
Термін розгляду документів – один місяць. Після позитивного рішення служба у справах дітей видає наказ про тимчасове влаштування дитини. Він і є підставою для її тимчасового перебування в сім’ї родичів. Також наказ дає право представляти інтереси дитини перед третіми особами.
Поставити правове запитання можна у контакт-центрі системи БПД: 0 800 213 103, дзвінки безкоштовні, юристи на лінії пн-пт з 8:00 до 19:00, сб-нд з 9:00 до 18:00.
Або завітайте до найближчого з наших бюро: https://bit.ly/bpd_buro

© 2020 ternopol-inform

Мої відео