Тернопіль Інформ

Білоруські бійці йдуть у політику

Білоруські бійці йдуть у політику
341141 ПЕРЕГЛЯДІВ

Схоже, у білоруській опозиції може з’явитись новий центр сили. Військово-політичний. Про такі амбіції заявили у Полку Кастуся Калиновського, який воює проти Росії у складі Збройних сил України. Редакція Newsprice розбиралася, чи зможе новий політичний суб’єкт із пропискою у Києві конкурувати за впливовістю зі Штабом Світлани Тихановської та Об’єднаним перехідним кабінетом у Вільнюсі та Варшаві.

Про наміри податись у політику легіонери-добровольці активно заговорили з осені, коли українська армія перейшла в контрнаступ, а в білоруській опозиції почала домінувати ідея збройного повалення режиму Лукашенка та деокупації республіки. В альтернативному уряді за Тихановської з’явилися навіть силові «міністри», які оголосили про створення визвольної протоармії. І хоча Полк Кастуся Калиновського (ПКК), враховуючи його бойовий досвід та найбільшу чисельність бійців, розглядався та розглядається кістяком такого формування, там висловили недовіру команді Тихановської.

Заступник командира ПКК Вадим Кабанчук у жовтні після зустрічі із групою депутатів Верховної Ради України заявив: «У полку немає повної довіри до тих представників Об’єднаного перехідного кабінету, які відповідають за військовий напрямок». Насамперед, мається на увазі представник Кабінету з питань оборони та національної безпеки Валерій Сахащик – колишній командир 38-ї окремої гвардійської десантно-штурмової бригади у Бресті, який після армійської служби пішов у бізнес.
Вже після призначення силовим «міністром» в уряді Тихановської з’ясувалося, що Сахащик має поряд з білоруським також і російський паспорт. Внаслідок скандалу він розпочав процедуру виходу з громадянства РФ. Напевно, цей епізод додав недовіри до його персони з боку бійців Полку Калиновського. Також на його адресу звучить і такий закид: «Він претендує на роль головнокомандувача, але водночас не перебуває тут із нашими хлопцями».

У той час, як керівництво Полку Калиновського почало активно зустрічатися з різними українськими політиками, Світлана Тихановська вже довгий час безуспішно добивається зустрічі з президентом Володимиром Зеленським. Згідно з інсайдом засновника найвідомішої в новітній історії Білорусі військово-політичної організації «Білий легіон», яка нині припинила активну діяльність, Сергія Бульби, Сахащику для відновлення контактів з армійською верхівкою України було рекомендовано покинути Кабінет при Тихановській: «Генерал української контррозвідки мене щиро. Каже: «У нас лише один сумнів. Ваша Тихановська — це проект КДБ чи КДБ спільно із ФСБ?».

На цьому фоні на початку грудня в полку Кастуся Калиновського офіційно було заявлено про розширення структури, перетворення її на політичний суб’єкт та об’єднання з іншими спільнотами прямої дії. Цілі – допомогти Україні перемогти у війні проти Росії і потім визвольним походом скинути Лукашенка. Трансформація в політичний суб’єкт називається природним процесом, оскільки 80% бійців ПКК, за словами його замкомандира Вадима Кабанчука, — політичні активісти.

Одним із пунктів трансформації стало об’єднання із спільнотою анонімних хакерів-активістів «Кіберпартизани». Саме ця група опору видобула великі бази даних із серверів Міністерства внутрішніх справ Білорусі – починаючи від паспортних даних та відомостей про переміщення громадян Білорусі через кордон до записів телефонних розмов силовиків. Завдяки цим базам зараз проводиться більшість журналістських розслідувань про корупцію серед високопосадовців та злочини співробітників силових відомств.

Крім того, саме «Кіберпартизани» своєю атакою на ресурси Білоруської залізниці сповільнили пересування поїздів із російськими солдатами та технікою до українського кордону на початку так званої спеціальної військової операції. Остання справа – злам сайту російського Головного радіочастотного центру. який забезпечує супровід контрольно-наглядових та регуляторних функцій Роскомнагляду за основними напрямками його діяльності в галузі зв’язку та у сфері засобів масової інформації та масових комунікацій.

 

Білоруське кіберугрупування заявило, що оволоділо великою кількістю матеріалів, що доводять масштабне стеження в інтернеті та спроби встановити тотальний контроль за всіма, хто за останні два десятки років висловлювався проти Кремля. За словами єдиної публічної представниці «Кіберпартизан» Юліанни Шеметовець, вони допоможуть «калинівцям» верифікувати добровольців, знаходити агентів та шпигунів ФСБ та КДБ, а також фірми, афілійовані з російською та білоруською владою.

">Аб'яднанне Палка Каліноўскага і Кіберпартызан | Стрым Палка Каліноўскага - YouTube

На одному з останніх відеороликів ПКК знято навчання батальйону «Литвин» у його складі. Кадри зі штурмом адміністративної будівлі палацового типу описані як тренування, наближене до майбутніх реальних подій: «Дехто нехай готує літак до Венесуели наступного року». До речі, навіть у білоруській опозиції через плани збройного наступу на Мінськ чути побоювання, що полк може перетворитися на військову хунту. Заступник командира формування Вадим Кабанчук заявляє, що після повалення нинішньої влади буде оголошено вільні вибори.

Ще одне «але» щодо планів ПКК з деокупації Білорусі полягає в тому, що його після перемоги України київська влада може просто розформувати і роззброїти. Особливо, якщо Лукашенку вдасться не вступити у війну живою силою на боці Росією. Наприклад, як вважає Сергій Бульба, в Україні досить сильно пролукашенківське лобі:

«За 28 років легального, напівлегального та зовсім нелегального бізнесу з українцями лейтенанти, які обслуговували фінансові потоки від Лукашенка, вже стали генералами. Тому нема чого дивуватися, що це лобі досить впливове».

Як би там не було, поки що військово-політичні плани Полку Калиновського є одним із чинників стримування Лукашенка та його генералів від вступу у війну. Втім, і поведінка білоруських військових у цьому випадку непередбачувана: якась їх частина може взагалі поповнити легіонерські лави ЗСУ. За даними Полку Калиновського, 8 із 10 військовослужбовців Білорусі не бажають брати участь у війні.

Автор публікації: NewsPrice

Теги: Білорусь,Олександр Лукашенко
Автор: NewsPrice

© 2020 ternopol-inform

Мої відео