Тернопіль Інформ

Моторошна трагедія очима 8-літньої дівчинки. Кривавий вересень 1939-го у Польщі й Україні

Моторошна трагедія очима 8-літньої дівчинки. Кривавий вересень 1939-го у Польщі й Україні
180105 ПЕРЕГЛЯДІВ

1 вересня 1939 німці також планово бомбардували Львів, Луцьк, Сарни та інші українські міста.  

Для чого я запитала про її бабусю? Я не мусила цього робити...

– Вона загинула буквально у перші хвилини війни. Від німецької бомби.

Війна для нас почалася якраз 1 вересня, коли почали бомбити місто. Пам’ятаю, що школу відмінили і я з мамою залишилась вдома. Над Варшавою почали літати важкі літаки з хрестами на крилах. Люди на вулицях зупинялись і стривожено позирали на небо.

Раптом із цих страшних літаючих машин почали скидати бомби. Це було так жахливо, що хотілось заховатись, залізти під землю, в якийсь підвал і не вилазити звідти ніколи. Мені було тоді 8 років, ми жили в Варшаві, а моя бабуся (мамина мама) з її молодшою сестрою залишалась в своєму домі у Велюні (Лодзьке воєводство).

У Варшаві німці з самого початку розбомбили залізничні колії і вокзал, а за ним і летовище, шпиталь, фабрику і заводські поселення. Після того, як все стихало, ми з дорослими ходили допомагати пораненим (тато й мама були лікарями, та й не було з ким залишити мене вдома). Дивно було бачити мертвих людей з відкритими застиглими очима, присипаних кавалками бетону (але, здається, до кінця війни люди до цього звикли).

Наступного дня на порозі з’явилася мамина молодша сестра Кася. У брудному одязі, з подряпаним і запухлим лицем. Від неї ми дізналися, що бомба влучила у їхній родинний будинок у Велюні (Лодзьке воєводство). У той перший день війни загинула й уся родина нашої цьоці Рузі у Фрамполі, а в Луцьку – цьоця Зося і вуйко Франек (1 вересня німці також планово бомбардували Львів, Луцьк, Сарни та інші українські міста).

За декілька днів до цього початку війни по радіо оголосили мобілізацію до війська. Тато казав, що війна неминуча (однак усі тоді сподівалися на союзників). А жителів кликали копати траншеї і сховища для випадкових перехожих. Ось бабуся зі своєю молодшою донькою і сховалася в такій землянці біля дому. Там їх і завалило землею й цеглою від розторощеного будинку. Кася прийшла до тями перша і почала руками відгортати маму. Та коли відкопала її, то побачила, що мама вже не дихає.

А знаєте з чого почався напад на Польщу? Вони ніби-то захищали польських німців. То була добра причина. В кінці серпня хтось ховав вибухівки в німецьких школах і підпалював маєтки німців. Якраз перед війною бомба вибухнула в якісь коморі колійового вокзалу Тарну, там згинуло 18 людей.

Та найбільше Польшу підкосили руські (не дивиться на мене). В середині вересня (39-го) вони вдарили нас з боку Росії. Поділили Польщу з німцями. Арештували й роззброїли частину Війська Польського. Ми мали родичів у Станіславі, потім вже нічого про них не було чути. Люди переказували, що там страшне було. Поляків хапали на вулицях тільки за те, що говорили польською...

 Таке-то було життя...

Ми помовчали, подумки згадуючи ті страшні часи і своїх загиблих родичів.

17 вересня 1939 року радянські війська почали окупацію Західної України та Західної Білорусі. Уже 18 вересня були зайняті Луцьк і Станіслав (нині Івано-Франківськ), 22 вересня – Львів, 24 – Дрогобич, 26 – Яворів, 27 – Старий Самбір.

Сталін мотивував вторгнення тим, що Радянський Союз вимушений «взяти під свій захист життя і майно українського і білоруського населення східних областей Польщі». Насправді ж, СРСР діяв згідно з радянсько-німецьким пактом про взаємний ненапад і секретними протоколами до нього («Пакт Молотова-Ріббентропа»), в якому конкретно йшлося про розподіл території Польщі. Землі, населені переважно етнічними українцями та білорусами, переходили під владу СРСР і включалися до складу УРСР та БРСР, власне ж польські землі визнавалися за Німеччиною.

28 вересня, після придушення опору Війська Польського на всій території цієї країни, зокрема у Варшаві, був підписаний радянсько-німецький договір про дружбу та кордон, який визначався по Західному Бугу і Нареву. Таким чином Польща вкотре за свою історію була викреслена з карти Європи. За цим договором до СРСР відійшла більша частина нинішньої Західної України, окрім Холмщини, Підляшшя, Посяння і Лемківщини.

1 вересня 1939 року Німеччина вторглася у Польщу, що означало фактичний початок Другої світової війни (Операція Вайс).

17 вересня СРСР фактично став учасником Другої світової війни як союзник Третього рейху.

ЩО ТАМ ВОНА ГОВОРИЛА ПРО ЗАХИСТ НІМЕЦЬКОГО НАСЕЛЕННЯ В ПОЛЬЩІ І ПРОВОКАЦІЇ?..

Ольга Руда, журналістка з Чикаго

Світлина: Друга світова війна. Архівне фото

Теги: Ольга Руда,Польща й Україна,Вересень 1939,Звірства СРСР і Німеччини у Другій світовій, Незалежний український медіацентр у Європі,Друга Світова Війна, IMF, Independent Media Forum, www.uacenter.media

© 2020 ternopol-inform

Мої відео