Тернопіль Інформ

Провалилися під кригу вдвох, та вижила лише одна: у Кривому Розі сталася трагедія на льоду

Провалилися під кригу вдвох, та вижила лише одна: у Кривому Розі сталася трагедія на льоду
141959 ПЕРЕГЛЯДІВ

Лід – штука дуже непередбачувана. Вже була величезна кількість випадків, коли, на перший погляд, абсолютно не тонке, міцне крижане покриття підводило та тріскалося прямо під ногами. Причому таке ставалося навіть тоді, коли температура повітря була набагато нижчою ніж зараз. І на жаль ситуація повторилася у Кривому Розі.

Наразі погодні умови дуже оманливі. Вночі температура може опускатися до -7, а інколи й нижче. А от вдень вона підіймається до плюсових позначок. І те, що під час морозів замерзло, при потеплінні починаєте танути. Це і грає злий жарт із тими, хто любить прогулятися льодом чи піти на зимову риболовлю на кризі. Стаються проломи та люди просто потрапляють до води. Звісно, бувають випадки, коли самотужки людина примудрялася вибратися з-під льоду. Але такі випадки – скоріше вийняток із правил. Частіше все-таки без допомоги не врятуватися.

У дівчаток, що пішли на одне зі штучних водоймищ Кривого Рогу допомоги не було. Вони були самі. Проста прогулянка, яких у них уже було безліч, перетворилася для однієї з родин у величезну купу нервів та страху за здоров'я дитини, а для іншої – взагалі смертю доньки. Фактично такою була ціна необережності та, можливо, необачності. І вона страшна.

Як повідомляє Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області, одинадцятирічні дівчата пішли на прогулянку, як це було зазвичай. Вони були недалеко від вулиці Співдружності. Там є балка "Калентина", у якій і знаходиться штучне водоймище. Був вечір, температура повітря вже опустилася до мінусових показників, все примерзло. Але дівчата навіть не йшли по кризі. Вони намагалися перейти водойму по трубі. Та погода й те, що через неї стало дуже слизько, зіграли свою роль. Вони не змогли втриматися та полетіли з труби у воду.

Неподалік від місця проходила жінка. Сама вона почула крики про порятунок та фактично була тою, без кого можливо фінал цієї ситуації був би ще гіршим. Очевидиця викликала поліцію та рятувальників. Але місцеві жителі, які також прибігли на місце, вже встигли витягнути дівчинку. Чоловік та ще кілька хлопців мотузкою змогли врятувати її не дивлячись на паніку як постраждалої, так і власну. Вона була у стані шоку та переохолодження. Швидку на місце не викликали – дівчинку до медичного закладу доправили поліцейські.

Вже у машині правоохоронців дівчинка повідомила про те, що з нею була її подруга. Але коли її рятували – іншої дівчинки вже не було. Спеціалісти вже зрозуміли, чим закінчилася ця ситуація для неї. До водойми було викликано водолазів "Аварійно-рятувальної мобільної служби рятування на воді" та представників служби з надзвичайних ситуацій. Через кілька годин після самої трагедії водолази дістали іншу дівчинку. Вона була на глибині 4 метри та віднесена потоком води на 20 метрів від берега. І ознак життя у неї вже не було.

Врятована дівчинка потрапила до реанімації. Але досить скоро її вже перевели до звичайної в палати у відділенні педіатрії лікарні №16. Вона у стабільному стані та вже скоро зможе потрапити додому. Головне, щоб не було ніяких погіршень. Тепер вона на все життя запам'ятає про небезпеку криги. А от загиблу дівчинку вже не повернути.

Державна служба з надзвичайних ситуацій України наголошує, що особливо зараз, у таку підступну погодну ситуацію не можна виходити на кригу. Лід зараз стоншується, і навіть якщо здається, що він достатньо міцний – це не так. Також наголошують, щоб батьки слідкували за тим, де знаходяться їх діти. Варто проводити навчальні бесіди щодо поводження біля водойм та загальної безпеки. Саме таким чином можна буде уникнути таких трагедій.

© 2020 ternopol-inform

Мої відео