Тернопіль Інформ

АРТпроєкт #ЗНАЙ_НАШИХ: студентський театр мод факультету технологій та дизайну

АРТпроєкт #ЗНАЙ_НАШИХ: студентський театр мод факультету технологій та дизайну
174347 ПЕРЕГЛЯДІВ

Студентський театр мод факультету технологій та дизайну було створено за ініціативи завідувача кафедри трудового навчання та креслення Валентини Титаренко – нині доктор педагогічних наук, професор, декан факультету. Незмінним керівником колективу є кандидат педагогічних наук, доцент кафедри основ виробництва та дизайну Тетяна Борисова.

У студентському театрі мод свої таланти демонструють студенти усіх факультетів університету. Щороку колектив поповнюється новими моделями з числа першокурсників нашого закладу вищої освіти.

Нові колекції одягу, які театр мод з успіхом демонструє на культурно-мистецьких заходах різних рівнів, розробляють та виготовляють студентки спеціальностей 015 Професійна освіта (Дизайн), 015.17 Професійна освіта (Технологія виробів легкої промисловості) та 014.10 Середня освіта (Трудове навчання та технології). За роки існування колективу пошито близько 20 колекцій одягу за ескізами студентів.

Окремі з них заслуговують особливої уваги. Ніжність і краса перших квітів надихнули дівчат на створення колекції «Весняний подих»: проліски, крокуси, фіалки з’являються з-під снігу, сповіщаючи світ, що прийшла весна і народжується нове життя. У ошатних сукнях зроблено акцент на контрастних поєднаннях тканин: білого та різних відтінків бузкового. Переважають шовкові легкі, пластичні матеріали. Класичні кольори, драпіровки і волани підкреслюють жіночність витончених силуетів. Родзинка виробів – оздоблення квітами із атласних стрічок, виготовленими у техніці «канзаші».


Фестиваль-конкурс писанок, який проходив на Софіївській площі у Києві 2017 р.,надихнув викладачів і студентів факультету технологій та дизайну на створення оригінальної тематичної колекції одягу з писанковими мотивами, притаманними Полтавщині.

Колоритні писанкові орнаменти студентки трансформували в незабутні ескізи жіночих суконь та костюмів колекції. У кожній моделі прослідковується кольорова гама та символіка певної полтавської писанки. Червоні, білі, жовті та зелені полотна, оздоблені аплікацією та розписом по тканині, підкреслюють чарівність та жіночність і водночас відображають народні традиції писанкарства. Довершеності композиційному вирішенню костюмів «Полтавська писанка» додають яскраві головні убори та аксесуари, які також виконані у стилі українського національного одягу.




«Поезія моди в стилі Ампір» – колекція жіночого одягу, відтвореного за зразками панського одягу кінця XVIII – початку ХІХ століть, присвячена 250-й річниці від дня народження видатного українського письменника, поета, драматурга, засновника нової української літератури та громадського діяча І. П. Котляревського. Колекцію представляли на сцені Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М. В. Гоголя.

Ампір несе в собі певні риси – це жіночність, вишуканість, витонченість, легкість і романтичність образу, привабливість, особливий шарм. Характерними для цього стилю є вироби із завищеною талією, яка додатково може бути підкреслена стрічкою або декоративною вставкою. Наряди відшиваються переважно з тонких тканин – шифон, шовк, тафта, які буквально здіймаються у повітрі. Щоб відповідати романтичності і ніжності, матеріали підібрані м’яких спокійних кольорів. Така палітра вигідно підкреслює жіночу привабливість.


Ексклюзивними стали роботи студентського театру мод за ескізами магістранта факультету Юрія Матвеєва:

– «Полтавська битва: 300 років потому» – колекція стилізованого джинсового одягу за мотивами військової форми ХVIII століття, оздобленого геральдикою та символікою того часу;




– «Феєрія льону» – оберіг українського шитва, де кожна квітка символізує силу і мудрість рідного народу – колекція, яка була створена до 100-річного ювілею Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. Твори Т. Г. Шевченка надихнули автора до створення ескізів моделей жіночого одягу, які базуються на традиційних елементах українського строю, особливостях оздоблення ручною вишивкою деталей одягу. Основним матеріалом для виготовлення моделей став натуральний льон. Для декорування моделей було використано домоткане мереживо, шнур, аксесуари з кераміки та деревини. Більшість моделей колекції «Феєрія льону» оздоблено ручною вишивкою техніками, характерними для Полтавщини (2014 р.);


– «Весняний променад» – колекція вишуканих вечірніх жіночих суконь з парчі (2015 р.);

– «Мне снился сад в подвенечном уборе» – колекція жіночого одягу із застосуванням мотивів історичного костюма стилю модерн, присвячена відомій полтавці, актрисі німого кіно Вірі Холодній (2016 р.).




Студентський театр мод факультету технологій та дизайну є активним учасником всеукраїнських, обласних, загальноуніверситетських та факультетських мистецьких заходів та конкурсів. Колектив став: дипломатом Всеукраїнського конкурсу моделей «TOP POINT 2013» у номінації pret-a-porter, дипломатом fashion show «Модний квартал-2013» у номінації «Найкраща дизайнерська робота», дипломатом Всеукраїнського фестивалю творчості та краси «Осінній калейдоскоп-2014» у номінації «Гордість нації», лауреатом V Всеукраїнського конкурсу «Битва модельєрів–2015», неодноразовим дипломатом І ступеня обласного міжвузівського мистецького фестивалю-конкурсу «Студентська весна – 2012, 2014, 2016, 2018», дипломантом Міжнародного конкурсу дизайнерів Fаshion Show «Мода без кордонів-2019» (м. Кропивницький), у номінації «Folk» колекція «Феєрія льону» відзначена дипломом І ступеню, дизайнерська робота «Полтавська писанка» нагороджена дипломом ІІІ ступеню.

© 2020 ternopol-inform

Мої відео