Тернопіль Інформ

Вітрильний спорт

Вітрильний спорт
63372 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Дніпрі відбувся Чемпіонат України з вітрильного спорту в олімпійському класі ФІН. Десятки юніорів та дорослих спортсменів з усієї країни вийшли на воду, щоб у серії напружених перегонів визначити найкращих яхтсменів та поборотися за місце у національній збірній.

Він міцно тримає штурвал моторного човна та вправно маневрує у неспокійній акваторії. Валерію Гусенку майже 73 і серед іншого, чоловік — шестиразовий чемпіон СРСР, шістнадцяти кратний чемпіон України, а також призер чемпіонатів світу серед ветеранів.

З теплою посмішкою пан Валерій згадує, як у віці десяти років доля затягнула його під парус. Він займався плаванням поруч із водяною станцією. І одного разу старші товариші запропонували хлопцю випробувати себе по-новому.

"Вони посадили мене в човен, ногою відштовхнули і сказали, якщо до Комсомольського острова допливеш і назад, значить, будеш займатися вітрильним спортом", — каже Валерій Гусенко.

Нині він — старший тренер збірної у класі Фін та суддя чемпіонату України. Разом з колегою, досвідченим Віктором Майоровим, під керівництвом якого Україна здобула найвідоміші свої перемоги на Олімпіадах та міжнародних чемпіонатах, слідкує за проведенням 12-ти перегонів впродовж трьох днів. Спортсмени проходять так звані петлі. Один заїзд триває близько години.

"За кожну гонку нараховуються очки. Перше місце — одне очко, друге — два, третє — три тощо. Лінійна система. Підсумовуються всі результати всіх гонок, викидається найгірший показник. Це і є остаточним результатом змагань", — пояснює Віктор Майоров, голова протестового комітету змагань.

За гонками спостерігає і головне суддівське судно на чолі з Сергієм Щербаковим.

"Це ті люди, які приймають рішення, як виставити дистанцію, як змінити у зв'язку зі зміною напрямку вітру. Це люди, які фіксують старти, які фіксують фініші", — каже головний суддя змагань Сергій Щербаков.

Переможцем основного заліку став дніпрянин Андрій Гусенко. Срібло — у Тараса Гавриша з Києва. Третє місце виборов Олександр Гусенко з Дніпра. Кращим серед юніорів виявився Артем Гудима з міста Южного. Срібло та бронза — у полтавчан, братів Дмитра та Олександра Марценковських. У березні наступного року кращі українські яхтсмени поборються за останню ліцензію на Олімпіаду під час кубка світу в італійській Генуї.

Читайте також: Професійні спортсмени та ЗМІ ходили разом під парусом

© 2020 ternopol-inform

Мої відео