Тернопіль Інформ

Україна і Грузія засудили в ООН агресію Росії

Україна і Грузія засудили в ООН агресію Росії
12622 ПЕРЕГЛЯДІВ

Постпреди Грузії і України при ООН виступили зі спільною заявою з нагоди 12-ї річниці збройної агресії Росії проти закавказької держави.

Текст заяви розмістив в Facebook спікер Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко, пише портал BlackSeaNews.

"Ми засуджуємо продовження окупації і кроки до фактичної анексії грузинських регіонів Абхазія і Цхінвалі і закликаємо Росію негайно розпочати виконання своїх зобов'язань, відповідно до Статуту ООН, Гельсінським заключним актом, фундаментальними нормами і принципами міжнародного права, а також Угодою про перемир'я від 12 серпня 2008 року, посередником в якій виступив ЄС, в частині відведення Росією своїх сил з міжнародно визнаною територією Грузії і зміни її незаконного рішення про визнання так званої незалежності грузинських регіонів Абхазія і Цхінвалі ", - наголошується в документі.

Водночас дипломати привітали дотримання Грузією угоди про перемир'я від 2008 року і грузинське одностороннє підтвердження і дотримання зобов'язання про відмову від застосування сил, а також закликали Росію до взаємності.

Нагадаємо, російські війська вдерлися у Грузію 8 серпня 2008 року. Кремль виправдовував свої дії "агресією" урядових військ проти маріонеткового уряду так званої "Республіки Південна Осетія". Кремль відправив до Грузії танкові бригади, російська авіація бомбила грузинські міста, об'єкти цивільної і військової інфраструктури.

Військові дії вийшли за межі Цхінвальського регіону, охопили Абхазію й інші райони Грузії. Окупація супроводжувався етнічними чистками грузинського населення в Південній Осетії, яке становило близько третини населення регіону.

12 серпня за посередництва міжнародних організацій і США Грузія й Росія підписали угоду про припинення вогню. Росія зобов'язалася вивести війська з території Грузії до 1 жовтня 2008 року. Проте російські війська продовжили просування вглиб грузинської території, а 26 серпня Кремль визнав "незалежність" Абхазії і Південної Осетії. Росія досі не вивела свої війська з території Грузії.

Теги: Інформаційне агентство, новини України,новини України та світу,ООН,Грузія,Україна,Росія
Автор: News Ukraine

© 2020 ternopol-inform

Мої відео