Тернопіль Інформ

Головування рф у Раді безпеки ООН. Що представникам росії вдалось зробити за місяць головування?

Головування рф у Раді безпеки ООН. Що представникам росії вдалось зробити за місяць головування?
331185 ПЕРЕГЛЯДІВ

З 2 квітня 2023 року російська федерація головує у Радбезі ООН, що за словами Олексія Данілова несумісне ні з якою логікою і ця інституція втратила свій сенс.

Секретар Ради національної безпеки і оборони вважає, що з тими нормами й правилами, які були зафіксовані після Другої світової війни, Рада безпеки ООН не виконує свої обов‘язки.

Наразі Радбез складається із 15 країн-членів, зокрема Сполучені Штати, Франція, КНР, Велика Британія та росія, які є постійними членами, а інших обирає Генеральна Асамблея. Голова Ради обирається кожного місяця за алфавітним порядком назв англійською мовою.

І так «пощастило», що російська федерація стала головувати у Раді безпеки, а це викликало неабияке невдоволення серед інших членів ООН. Наприклад, постійна представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що для рф місце в Радбезі надає можливість поширювати дезінформацію.

Український представник в ООН Сергій Кислиця наголосив, що країна, яка обстрілює українські міста й вчиняє жорстокі злочини, не може головувати у Раді безпеки.

Як вважає польский міністр закордонних справ Збігнєв Рау, нічого конструктивного від цього головування очікувати не слід, тому квітень місяць буде марною тратою часу для ООН.

Щодо головування рф також висловився постійний представник Естонії Рейн Таммсаар, який від імені Естонії, Литви та Латвії назвав головування росії ганебним, принизливим та небезпечним.

У Центрі протидії дезінформації підкреслюють, що для країни-агресорки це відкрило деякі можливості. Представники російської федерації неодноразово зловживали своєю посадою у РБ ООН, як це сталось у лютому 2022 року, коли росія поширювала фейки про «нелегітимний київський режим», шкоду економічних санкцій та ситуацію на Донбасі.

До того ж як член Радбезу країна-терористка має право ветувати, чим рф зловживала та перешкоджала ухваленню резолюцій, які засуджували російське вторгнення на територію України.

За квітень державі-агресорці вдалось загальмувати обговорення гострих тем для москви. Тобто російська федерація під час розгляду українських питаня мала б передати їх на день головування делегації Швейцарії, натомість представники рф ніяких питань, що стосуються України, не закладали.

Як зазначалось раніше, країна-агресорка використала цей простір для поширення меседжів кремлівської пропаганди. Наприклад, міністр закордонних справ лавров звинуватив Штати у просуванні своїх правил на міжнародній арені. Він заявив про необхідність розширювати склад Ради безпеки ООН за рахунок африканських країн, а також країна Азії. Також представник кремля поширював своє бачення завдання так званого «сво» в Україні (іншими словами — вторгнення росії на українські території) та наголосив, що у відриві від геополітичного контексту українські питання розглядати неможливо.

Крім того, москва використала цей майданчик для спростування звинувачень у жорстоких злочинах та дискредитувала рішення Міжнародного кримінального суду стосовно їх ватажка володимира путіна.

Наразі рф планує провести «неформальне засідання» з позиціювання депортації дітей з України як «порятунок».

У ЦПД зазначають, що ООН потребує реформування, оскільки росія не має ані морального, ані політичного права бути повноцінним членом не тільки Радбезу, а й ООН в цілому. Це грубе порушення пункту 2 Статті 4 Статуту ООН. Кремль не має жодних підстав бути членом Організації Об‘єднаних Націй після розпаду СРСР. За словами українських посадовців, для країни-агресорки необхідно пройти міжнародно-правовий шлях набуття членства в Організації, а далі голосування в Генеральній Асамблеї прийматимуть рішення щодо доцільності членства росії у Радбезі.

Теги: Радбез ООН,Рада Безпеки ООН, Росія, Російська Федерація, Україна,Генасамблея ООН

© 2020 ternopol-inform

Мої відео