Тернопіль Інформ

Огляд дезінформації за тиждень: Західні території України перейдуть до Польщі. Військові США до прибудуть до України

Огляд дезінформації за тиждень: Західні території України перейдуть до Польщі. Військові США до прибудуть до України
406245 ПЕРЕГЛЯДІВ

Пропагандистська кампанія, що поширювалась цього тижня, повторювала російські наративи за кремлівською методичкою.

Наприклад, у соцмережах публікували відео, на якому відзнято стенд на площі Мілана з фотографією президента України Володимира Зеленського, яка нібито засмоктує грошові пожертви через отвір у ніздрі. Кремлівська пропаганда протягом року зображує Володимира Зеленського як людину, що нібито випрошує гроші у Західних партнерів, або у вигляді сарани, що поїдає гроші. Все це неправда.

У Центрі протидії дезінформації повідомляють, що даний відео матеріал є сфабрикованим. Аналітики наводять такі аргументи: 1. на одному з фрагментів чітко помітно, як пара поважного віку має неприродний вигляд, через непрофесійне використання програм для відеомонтажу; 2. Також автор відео використовує різні контрасти для приховування сфабрикованості відеоматеріалу; 3. Щоб замаскувати проведені маніпуляції з відеоматеріалом, також було зроблено багато склейок кадрів.

Також для дискредитації Володимира Зеленського пропагандисти поширювали тезу про нібито обіцянку президента віддати Польщі західні території України в обмін на допомогу при здійсненні контрнаступу. Але це російська брехня.

ЦПД з'ясував, що першоджерелом цієї тези є стаття польського журналіста Марека Галася виданню NDP (Niezależny Dziennik Polityczny), що поширює подібні заяви "за кремлівською методичкою". Автор маніпулює словами Володимира Зеленського про "майбутнє між Україною та Польщею без кордонів".

Ще один пропагандистський матеріал, у якому фігурував президент України був про обкладинку французької щотижневої сатиричної газети Charlie Hebdo. Зі слів пропагандистів, на ній нібито було зображено злющого Ісуса та президента російської федерації, який без ніяких зусиль стримує його, а з іншого боку переляканий Володимир Зеленський. Але це несправжня обкладинка, якої ніколи не існувало. Центр протидії дезіфнормації дослідив цей кейс та доводить, що перевірка на офіційному сайті газети показує, що ця обкладинка створена штучно. На момент її публікації, а саме 05.04.2023 у світ вийшов журнал №1602, а не №1603, як це вказано на вигаданому зображенні.

З нового, хоча користуючись старими ідеями, пропагандисти поширили інформацію, що нібито в Сполучених Штатах планують створити аналог НАТО, а потім відправити підготовлених військових до України. Автори цього повідомлення посилаються на матеріал «Foreign Affairs», у якому аналітики насправді розмірковували про можливі заходи безпеки в Україні після війни та підпису мирного договору між Україною та росією. Як повідомляють аналітики StopFake, мова йде не про введення військових західних країн на територію України, а саме про забезпечення безпеки.

Пропагандистська кампанія у такий спосіб підживлює свій наратив про те, що російська федерація веде війну проти армії США.

Щодо Сполучених Штатів, у соціальних мережах публікують інформацію про нібито відновлення програми створення біолабораторій в Україні. Як повідомляється у телеграм-каналах, неурядові організації перетворять на місця для зберігання отруйних речовин. Автори додають, що таким чином Америка приховує справжню мету фінансування України. Але це все брехня.

Аналітики EU vs Disinfo заявили, що в Україні працює близько десятка цивільних лабораторій охорони здоров‘я, які досліджують небезпечні хвороби. Деякі з них отримують фінансову чи будь-яку іншу підтримку як від Америки, так й від Євросоюзу. Пропагандистська кампанія націлена на підживлення російського наративу про біолабораторії, що нібито створені на території України.

Теги: США,Російські пропагандисти,пропаганда, Україна, війна в Україні, Російська агресія ,НАТО

© 2020 ternopol-inform

Мої відео