Тернопіль Інформ

Чому КСУ проти відсторонення Тупицького від обов’язків і чи має право на це президент України?

Чому КСУ проти відсторонення Тупицького від обов’язків і чи має право на це президент України?
94350 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нещодавно в усіх на вустах була справа Тупицького, який проігнорував прохання з Офісу Президента про прихід. Суддя мав особисто прийти до суду та отримати листа, який сповіщає про початок ведення слідства стосовно його професіональної діяльності. Суддю звинуватили в тому, що він перевищив повноваження та натиснув на одного зі свідків справи. Проте Тупицький не прийшов і йому відправили листа з повідомленням про початок ведення справи стосовного його діяльності.

5 січня Конституційний Суд України провів засідання, на якому розглянули події, які трапились від 29 грудня 2020 року. Президент України видав указ «Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України» Тупицького. Проте КСУ категорично не згоден з цим рішенням.

Що спровокувало Конституційний Суд України?

Як вказано в Конституції України, Конституційний Суд України є незалежною від влади структурою. Він підпорядковується лише Конституції України. Кожен суддя зобов’язаний діяти згідно з її інтересами. Тож своє звернення вони завершили такими словами:

“Суддя Конституційного Суду України здійснює свої повноваження, керуючись Конституцією та Законом України “Про Конституційний Суд України”, на засадах верховенства права (частина перша статті 24 Закону України “Про Конституційний Суд України”).

Збори суддів Конституційного Суду України звертають увагу на неприпустимість недодержання органами державної влади та посадовими особами приписів Конституції України, що може призвести до блокування конституційного контролю з метою забезпечення верховенства Конституції України, утвердження прав і свобод людини”.

Офіс Президента ще не надав відповіді на це звертання КСУ. Проте відомо, що раніше Президент вимагав відсторонити Олександра Тупицького від виконання його обов’язків строком на два місяці. Наразі це питання залишається відкритим, через відсутність коментарів з боку влади.

© 2020 ternopol-inform

Мої відео