Тернопіль Інформ

Комунальні послуги не на кожен гаманець

Комунальні послуги не на кожен гаманець
201856 ПЕРЕГЛЯДІВ

Щороку ціни на комунальні тарифи змінюються, але завжди не на користь громадян. І навіть тепер, під час складної ситуації із пандемією, коли багато людей втратили роботу комунальні послуги не припиняють зростати.
Наприкінці 2020 року Кабінет міністрів України завдяки своїм реформам «успішно» скасував знижений тариф на електроенергію. Відтепер українці за 1 кВт. світла платитимуть майже вдвічі більше ніж раніше. Але це ще не найгірша ситуація, адже планується зростання ціни ще на 30 % впродовж першої половини 2021 року.
Тарифи на опалення змінились для всіх регіонів України. У порівнянні з минулими показниками ціни зросли подекуди майже на 50 %. Найприйнятніша ситуація на даний момент для споживачів Дніпровської ТЕЦ, в якому зростання цін відбудеться на 5,5%, а найбільше – на 49,7 %.
У свою чергу вартість тарифів на воду безпосередньо залежать від цін на електроенергію, а у зв’язку із їх зростанням, неминуче і збільшення тарифів на воду у 2021 році. Ціни можуть зрости на понад 20 % - тариф на кубометр вже зовсім скоро може збільшитись з 23 грн до майже 27 грн. Вартість тарифу буде залежати від регіону.
У зв’язку із лібералізацією газового ринку в Україні для населення більше немає єдиної ціни на газ. Тепер, кожен український споживач віддасть зі своєї кишені не лише гроші за паливо, але й за його доставку до житла. В середньому ціни на газ для населення будуть в межах від 7,22 грн до 10,80 грн за кубічний метр в залежності від постачальників. Кожен споживач може на свій розсуд обрати чи змінити постачальника – на даний момент цих компаній вже більше 50.
Щодо оплати за доставку, то ситуація теж не краща. В середньому тарифи на 2021 рік збільшилися на 40 %.
Проте, люди обурені тим, що тепер замість однієї платіжки на газ отримують дві, ще й з такими космічними цінами. Люди розповідають, що самі займалися будівництвом газової мережі, самі проривали траншеї під труби. Тож до цих пір не погоджуються з додатковою незрозумілою оплатою. Чиновники у відповідь стверджують, що вартість транспортування завжди входила в платіж для споживача, а зараз доставка видається окремою платіжкою. Проте, цікавим фактом є те, що офіційного документа, яких закріплює питання про дві платіжки – немає. Вартість доставки газу на сьогоднішній день вираховують за незрозумілою формулою, яку навіть не виставляють на широкий загал. Чиновники під гаслом «руху в Європу» пояснюють додатковий платіж, мовляв в розвинутих країнах Європи така практика є стандартною і давно прийнятою. Проте, влада не взяла до уваги заробітню плату у тій же Німеччині чи Польщі у порівнянні з достатком середньостатистичного українця.
В даній ситуації пощастить лише власникам субсидій, кількість яких в результаті нашої бюрократії «благополучно» зменшилась. Як повідомляють у Міністерстві, ця категорія людей не відчують збільшення тарифів, тому що розмір допомоги обіцяють збільшити.
Якщо із цінами на електроенергію, опалення та воду люди ще погоджуються, то із тарифами на газ люди миритися не хочуть. Так, у багатьох регіонах України проходять акції протесту щодо збільшення цін на газ. Наприклад, у одному із районів Харкова мешканці перекрили рух транспорту на пішохідному переході.
У місті Люботин на площі Соборній майже 150 учасників протесту підписали петицію проти підвищення тарифів. Також декілька мешканців міста якийсь час перекривали рух транспорту на пішохідному переході на трасі «Київ – Харків – Довжанський».
Подібні акції проходять і в Полтаві. Тут невдоволені мешканці перекрили рух трасою «Київ – Харків». Поліція намагається контролювати цю ситуація, задля уникнення ДТП.
Мітингарі збираються також біля міських рад. Біля входу до Миколаївської мерії понад 100 місцевих жителів вимагають зменшення тарифів на комунальні послуги. Не отримавши жодної відповіді, учасники акції перекрили Інгульський міст.
А от біля офісу АТ «Івано-Франківськгаз» зібралися також чимало франківців. Жителі міста намагалися проникнути до керівництва установи, проте зусилля були марними. Деякі учасники протесту вважають, що потрібно впливати на чиновників більш радикальними методами.
В результаті численних мітингів та зібрань Президент Володимир Зеленський закликав уряд в терміновому порядку вирішити питання тарифів на газ для споживачів.

© 2020 ternopol-inform

Мої відео