Тернопіль Інформ

Сила приватних «майданчиків» оцінювання нерухомості у ФДМ перебільшена, - експерти

Сила приватних «майданчиків» оцінювання нерухомості у ФДМ перебільшена, - експерти
230098 ПЕРЕГЛЯДІВ

В ефірі соціально-політичного ток-шоу «Лінія захисту» на телеканалі D1 разом із гостями передачі обговорювали ситуацію навколо двох зареєстрованих законопроєктів - №2047 та №2047-1. Обидва вносять зміни до Податкового кодексу в частині оцінки об’єктів нерухомості. Але протирічать один одному.

Ще до середини 2018-го року, до правок екс-нардепа ВР від Дніпропетровського регіону Максима Курячого, оцінювачів у зв’язці з Фондом Держмайна у будь-яких операціях з нерухомістю взагалі ніхто не контролював. Так і з’явились електронні майданчики нібито з контролюючою функцією. Та по факту…

 «Система майданчиків спочатку створювалась з єдиною метою – контролювати звіти із заниженою оцінкою. Фонд держмайна каже, що так воно і є. В реальності – занадто багато прикладів заниженої оцінки вартості. Тобто у житті приклад електронних майданчиків не працює, - запевняє експерт Prozorro Денис Баранець. - Теоретично, якщо допустити незалежних гравців, які будуть між собою конкурувати, то мені незрозуміло, за рахунок чого вони будуть конкурувати. Проте їхня функція на сьогодні - просто перенаправляти інформацію. Тобто оцінювачі раніше завантажували документи у державну базу, а тепер вони повинні це робити через майданчики. То в чому сенс цих майданчиків?»

Після появи у вересні 2019 року двох протилежних один одному законопроєктів в експертному суспільстві пішли дискусії. А ряд нардепів від «Слуги народу» звинуватили у взятті хабара та відправили на поліграф. Проте градус напруги не зменшується. Оцінювачі виступають проти електронних майданчиків. Проте підтримують функціонування модуля фонду, який дозволяє оскаржувати рішення системи у Фонді Держмайна, якщо вона не пропустила їхню оцінку. 

«Проєкт 2047 передбачає, що електронних майданчиків не буде, - каже член представництва експертної ради Українського товариства оцінювачів в області Валерій Головін. - Оцінювачі будуть вносити дані в електронний реєстр, як це було раніше, але буде модуль, про який ми довго і всюди говорили. Саме він і буде перевіряти відповідність оцінки ринковій вартості. Тобто законопроєкт прибирає посередників у вигляді приватних майданчиків. Які мали б не допускати занижену вартість, але сьогодні все одно є можливість за окрему ціну занижувати вартість».

 

© 2020 ternopol-inform

Мої відео