Тернопіль Інформ

Будують кар’єру в окупаційних адміністраціях – заочно підозрюються троє «керівників» місцевих громад псевдореспубліки

Будують кар’єру в окупаційних адміністраціях – заочно підозрюються троє «керівників» місцевих громад псевдореспубліки
391424 ПЕРЕГЛЯДІВ
За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури трьом громадянам заочно повідомлено про підозру в колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).
За даними слідства, під час окупації смт Новотроїцьке Волноваського району місцевий мешканець погодився працювати на окупантів та в липні 2022 року став «головою селища». «Посадовець» призначає та звільняє своїх заступників й керівників структурних підрозділів, затверджує бюджет незаконно створеного органу. Також чоловік керує переписом населення й передає особисті дані громадян росіянам.
 
         
 
З травня по вересень 2022 року прислужував загарбникам і колишній секретар Новоселівської селищної ради. З приходом російської армії чоловік вирішив повною мірою скористатися шансом на підвищення й очолити місцеву «адміністрацію». Майже 4 місяці він розпоряджався бюджетом на користь окупантів, а після звільнення населеного пункту нашими військовими втік на тимчасово непідконтрольну Україні територію.
 
Схожа історія сталася і з ще однією вже колишньою держслужбовицею. Ексначальниця відділу комунального господарства та благоустрою управління ЖКГ Світлодарської міської ВЦА в лютому 2022 року відмовилася евакуюватися. Після окупації жінка обійняла аналогічну посаду, але вже в місцевому управлінні псевдореспубліки. Тепер вона відповідає за надання електро-, водо- й газопостачання, зокрема, до приміщень окупаційних військових комендатур й так званої адміністрації.
 
Наразі всі підозрювані перебувають у розшуку. Слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях здійснюють стосовно них досудові розслідування.
 
Максимально громадянам загрожує 10 років за ґратами з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на 15 років та конфіскацією майна.
 

 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

© 2020 ternopol-inform

Мої відео